Vakbonden vrezen ernstige personeelstekorten onderwijs, politie en zorg

Print
Vakbonden vrezen ernstige personeelstekorten onderwijs, politie en zorg

Afbeelding: Getty Images

Sittard-Geleen -

Als het nieuwe kabinet niet ingrijpt, ontstaan grote problemen in het onderwijs, bij de politie en in de zorg. Met die waarschuwing komen vier overheidsvakbonden. Zij vrezen voor aanzienlijke personeelstekorten, waardoor in de sectoren niet de vereiste kwaliteit kan worden geboden.

,,We moeten echt flink investeren in voldoende en goed opgeleid personeel. Daar zijn concurrerende arbeidsvoorwaarden voor nodig”, stellen de voorzitters van de vier overheidscentrales. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij meer dan dertig overheids- en onderwijsbonden. In de publieke sector werken ruim één miljoen mensen.

Brief

Woensdag stuurden de vakbonden FNV, CCOOP, AC en CMHF een brief aan de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees en aan de fracties van de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Ze roepen de partijen op te zorgen voor een sterke publieke sector. Bas van Weegberg, voorzitter van de samenwerkende overheidsbonden en lid van het dagelijks bestuur van FNV: „Wij zijn verontrust. Zonder meer structurele middelen kunnen de mensen bij de ministeries en gemeenten, onderwijs, politie en defensie hun werk niet goed uitvoeren.” Volgens de vakbonden zijn er al ruim 35.000 vacatures.

Tekorten

Het onderwijs kampt al jaren met grote tekorten aan bevoegd personeel. Defensie en politie missen ruim 15.000 mensen. De komende periode gaan veel collega’s met pensioen, waardoor het tekort alleen maar zal toenemen. Ook Rijk en gemeenten hebben al meer dan 10.000 vacatures. Door de hoge werkdruk neemt ook de uitstroom bij de Belastingdienst alleen maar toe.

De overheidsvakbonden willen dat het nieuwe kabinet structureel geld vrijmaakt om de problemen aan te pakken. Ook moet er een inhaalslag komen qua beloning.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee