Jonge ondernemer speelt ‘Monopoly’ in centrum van Hoensbroek: vier nieuwe aankopen brengen aantal panden op zeven

Print
Jonge ondernemer speelt ‘Monopoly’ in centrum van Hoensbroek: vier nieuwe aankopen brengen aantal panden op zeven

Mitchell Offermans (links) en zijn compagnon Tom Kouwenberg.  Afbeelding: Peter Schols

Hoensbroek -

Na een verbouwing heropent restaurant De Eetkamer in Hoensbroek donderdag zijn deuren. Uitbater Mitchell Offermans zit ook daarna niet stil, want in december vult hij drie panden met een nieuwe invulling. Het brengt het totaal aantal op zes, met nummer zeven op komst.

De manier waarop ondernemer Mitchell Offermans (29) in Hoensbroek bezig is, doet denken aan het bordspel Monopoly. Op 21-jarige leeftijd begon hij zijn eerste zaak, restaurant De Eetkamer aan de Nieuwstraat. Dat breidde hij in 2014 uit naar het aanliggende pand.

Nieuwe concepten

Ertegenover aan het Gebrookerplein ligt restaurant De Pannenkoek, in het pand waar hij tot vorig jaar Broodje Daan uitbaatte.

Op de hoek van de Nieuwstraat en Kouvenderstraat ligt Ateljee Bijzonder, een cadeauwinkel waar jongeren met een beperking zelf artikelen maken en de zaak runnen. Aan de Kouvenderstraat liggen drie panden die hij aankocht. Vanaf medio december komen hier een kantoor met productiekeuken, een patisserie met delicatessenwinkel en een uitbreiding van Ateljee Bijzonder. „De laatste dagen van het jaar willen we in de patisserie een oliebollenactie houden. We hopen dan de mensen binnen te krijgen om ze de nieuwe invulling te laten zien.

En dan krijgt de Hoensbroekse ondernemer in maart de sleutels van nog een pand in handen. „Daar hebben we nog geen invulling voor. Het kan zijn dat we er zelf een concept voor ontwikkelen, maar we staan er ook open voor om er een ondernemer een concept in uit te laten baten.”

Huizen en hotels

„Het lijkt inderdaad net Monopoly. Als ik de tussenliggende panden ook nog in handen krijg, kan ik beginnen er huizen en hotels op te bouwen”, grapt Offermans, die in coronatijd ook nog The Brownie Fabriek en een paar bezorgconcepten lanceerde. De manier waarop hij samen met Streetwise NXT winkel- en kantoorpanden een nieuwe invulling weet te geven lijkt haaks te staan op het onderzoek naar het winkelhart van Hoensbroek dat vorige maand in de gemeenteraad werd besproken.

De winkelruimte in Hoensbroek zal de komende tien jaar minstens met éénderde moeten krimpen om het centrum gezond te maken.

Dan blijft een wijkwinkelcentrum over. Dat was de niet zo prettige boodschap die economiewethouder Martin de Beer had. Die hakte erin, niet in de laatste plaats bij ondernemers in Gebrook. „Het is natuurlijk een trieste discussie, maar ik herken er wel zaken in”, zegt de jonge ondernemer. „Het aanbod is veel te versnipperd. En de verwachtingen voor dit winkelcentrum liggen te hoog. Voor een middag winkelen ga je naar Roermond, Maasmechelen of Maastricht. Niet naar Hoensbroek. Voor het centrum van Heerlen geldt dat ook.”

Jonge ondernemer speelt ‘Monopoly’ in centrum van Hoensbroek: vier nieuwe aankopen brengen aantal panden op zeven
Kouwenberg en Offermans voor Ateljee Bijzonder.  Foto: Rob Oostwegel

Offermans, die ook in het bestuur van winkeliersvereniging Hartje Hoensbroek zit, kijkt liever naar de kansen die er liggen. „We kunnen beter met z’n allen een goed wijkwinkelcentrum worden, dan vasthouden aan wat ooit was. Een centrum waar je gezellig een kopje koffie drinkt en winkels bezoekt die iets bieden dat je niet op internet vindt. Als je het zo aanvliegt, hebben we een heel mooi winkelcentrum.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu