Lekkage vrachtschip na aanvaring op Julianakanaal

Print
Lekkage vrachtschip na aanvaring op Julianakanaal

Afbeelding: Orange Media

Na een aanvaring op het Julianakanaal bij Echt is woensdagmiddag op een vrachtschip een lekkage ontstaan.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Ze werden omstreeks kwart over vier gealarmeerd over een ongeval waarbij twee schepen met elkaar in aanvaring zijn gekomen. Een van de schepen heeft daarbij geen schade opgelopen en is verder gevaren naar een aanlegplaats in Maasbracht.

Het andere schip heeft wel schade opgelopen bij de aanvaring en is naar de kade in Echt gevaren waar het is aangemeerd en opvarenden zich in veiligheid hebben gebracht. Mensen krijgen het advies om op afstand te blijven omdat het schip geladen is met 443 ton zwavelzuur, zo geeft de woordvoerder van de brandweer aan. Er zijn twee scheuren ontstaan in het schip, maar niet in het gedeelte waar het zwavelzuur opgeslagen zit. Wel loopt er water het schip in. De brandweer is ter plekke om het water eruit te pompen. Duikers bekijken of het lek gedicht kan worden, zodat het schip later de reis kan vervolgen.

De lading van het schip wordt overgepompt naar een ander schip. Om veilig te kunnen werken wordt daarmee gewacht tot donderdagochtend, als het licht is. Tot die tijd wordt het water uit het ruim gepompt om zinken te voorkomen.

Het zwavelzuur is niet in het water terechtgekomen, bevestigt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De situatie is inmiddels redelijk stabiel.

Zwavelzuur is een wateroplosbaar sterk zuur. Het wordt gebruikt om roest te verwijderen bij autofabricage. Wanneer de huid in contact komt met de kokende oplossing droogt deze uit, en ontstaan brandwonden.

Het scheepvaartsverkeer gaat gewoon door, maar wel met een gematigde snelheid, zodat er geen golven worden veroorzaakt. Onderzoek moet uitwijzen wat de precieze oorzaak was van het ongeluk.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu