Mountainbikeroutes geteisterd door vandalisme: ‘We hebben de rug nog niet gekeerd of nieuwe bordjes zijn weer kapot’

Print
Mountainbikeroutes geteisterd door vandalisme: ‘We hebben de rug nog niet gekeerd of nieuwe bordjes zijn weer kapot’

Mountainbikers fietsen door Zuid-Limburg.  Afbeelding: De Limburger

Valkenburg -

De vernielingen op de mountainbikeroutes rond Valkenburg lopen de spuigaten uit. De stichting MOZL die de routes onderhoudt, heeft inmiddels besloten om kapotte bordjes voorlopig niet te herstellen.

„Het is dweilen met de kraan open”, zegt George Deswijzen van MOZL. „We proberen vernielde of verdwenen bordjes zo snel mogelijk te vervangen, maar we hebben onze rug nog niet gekeerd of de nieuwe bordjes zijn opnieuw kapot.”

Routes

Op twee routes zijn vernielingen schering en inslag, constateert MOZL. Het gaat om de Landalroute, die vanaf de Cauberg richting Sibbe, Schin op Geul en Hulsberg loopt, en de Shimanoroute tussen de Plenkertstraat en Houthem, Meerssen en Berg en Terblijt.

Deswijzen is ervan overtuigd dat het om gerichte acties tegen mountainbikers gaat. Onbegrijpelijk, vindt hij: „Wij kiezen juist voor routes waar wandelaars geen last hebben van de fietsers. Daarbij kijken we ook naar de natuur; als ergens een das zit of kwetsbare padden leggen we de route om.”

Lees ook: Punaises, spijkers en weggehaalde bordjes: vandalen weer actief op mountainbikeroutes

De stichting MOZL heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan van de vernielingen. „Het liefste zouden we in gesprek komen met de mensen die dit doen, zodat we kunnen uitleggen hoe omzichtig wij omgaan met de natuur en landschap”, zegt Deswijzen.

Sticker

MOZL betaalt de aanleg en het onderhoud van de routes gedeeltelijk met geld van mountainbikers die bij de stichting een sticker kopen voor op hun fiets. Tien procent van die pot gaat in een speciaal fonds voor het versterken van natuur en landschap, aldus Deswijzen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee