Eline Stiphout uit Montfort droomt van een kunststofdorp: ‘Al jaren!’

Eline Stiphout voor een berg huishoudelijk plastic afval. © Peter Schols

Montfort -

Na de publieke stemronde zijn er nog vijf kandidaten in de race voor de titel ‘Ondernemer van het Jaar’. We stellen de finalisten – die allemaal op de een of andere manier duurzaam bezig zijn – aan u voor. Dit keer: Stiphout Plastics. De overige kandidaten zijn: Kipster, De Reusch, Nedlin en Cyclups. De jury maakt de winnaar in december bekend.

Monique Evers

Eline Stiphout (34) startte haar bedrijf toen ze nog antikraak woonde en op haar bankrekening „min duizend euro” stond. Het zijn haar gedrevenheid en doorzettingsvermogen die ervoor zorgden dat ze zes jaar later een miljoenenbedrijf runt met twintig werknemers die in twee ploegen werken. En dan is ze nog maar net begonnen.

Vuilstort

Stiphout Plastics ligt op de voormalige vuilstort in Montfort. Hier verwerkt het bedrijf, door malen, wassen en scheiden, ons huishoudelijk plastic tot snippers die weer gebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld buizen, plantenpotten en shampooflessen.

De interesse voor duurzaamheid zat er al jong in, vertelt Eline Stiphout. Haar vader deed al aan het recyclen van plastic, maar het bedrijf ging uiteindelijk failliet. Een drama maar ook zeer leerzaam, vindt ze. Ook tijdens haar studie strategisch management aan de Universiteit Tilburg werd vaak gehamerd op het belang van duurzaamheid.

Lees ook: Wordt Cyclups de Ondernemer van het Jaar met wegwerpbestek van stro-afval?

Dus kocht de net afgestudeerde Eline op haar 25ste haar eerste pakket plastic dat ze liet verwerken om het daarna door te verkopen. „Dat verwerken wilde ik ook heel graag zelf doen en drie jaar later kwam mijn eerste machine. Zo bedacht ik een eigen unieke productielijn. Ik heb er enorm voor geknokt. Gelukkig kreeg ik hulp van een investeerder die in mij geloofde. Zo kon ik mijn bedrijf laten groeien.” Inmiddels heeft ze hem uitgekocht.

Chemicaliën

Nu staat er op de voormalige stort in Montfort een fabriek met twee verwerkingslijnen, waar in twintig minuten van vies, stinkend huishoudelijk plastic schoon basismateriaal gemaakt wordt. Zonder heet water, zonder schadelijke chemicaliën en met een gesloten watersysteem. Zeshonderd vrachtwagens per jaar, zo’n tien miljoen kilo. Afval dat anders in de verbrandingsovens terecht zou komen. Een deel van haar personeel had een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor Stiphout volstrekt logisch om deze groep niet te vergeten. „Ze zijn heel gedreven en bovendien weet ik zelf hoe het is om geen geld te hebben.”

TUSTI, het kenniscentrum voor onderzoek naar beter en duurzamer

Eline Stiphout wist „dat ze meer moest doen dan alleen plastic recyclen”. Daarom richtte ze, samen met ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven TUSTI op. Dit kenniscentrum, waar drie mensen werken, onderzoekt voortdurend wat er nog beter en duurzamer kan. „Alleen op die manier kan ik de concurrentie voorblijven.”

Het laboratorium van TUSTI staat nog steeds in Eindhoven, maar de productielijn verhuist straks wel naar Montfort. Stiphout is sinds een jaar ook honderd procent eigenaar. Ze benadrukt een paar keer dat ze „een ijzersterk team” heeft. „Ik heb ze allemaal nodig. Ik zoek ook geen comfortabel team, ik zoek aanvulling. Heb dus veel technische mensen in huis. Ik word daar trouwens heel bescheiden van. Hier is echt geen plek voor een groot ego.”

Eline Stiphout wil meer. Opschalen vooral. Dit jaar lukte het haar om een Europese miljoenensubsidie binnen te halen. „Een kansje van nog geen één procent.” Het geld is bedoeld om duurzaamheid te stimuleren. Daarmee wil ze haar bedrijf drie keer zo groot maken.

Bos

De uitbreiding moet komen op het naastgelegen terrein. Daar wil ze nog een fabriek bouwen met vier productielijnen die dag en nacht gaan draaien, met nog meer soorten plastic. De machines die nu nog werken op groene stroom, halen straks de elektriciteit van het zonnepark dat rondom de voormalige stort wordt aangelegd. „Dan zou ik echt niet meer weten wat nog duurzamer kan”, zegt de directeur die elke dag lopend, twee keer acht kilometer, van en naar haar werk gaat. „Lekker door het bos, kan ik fijn mijn hoofd helemaal leegmaken.”

Hoe ze er in 2030 voor staat? „Dan staan hier nog drie, misschien wel vier hallen bij. Een kunststofdorp, daar droom ik van. Al jaren!”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal