Kabinet zet zich in voor komst autofabrikant Rivian: overname door Amerikanen van VDL Nedcar weer een stap dichterbij?

Print
Kabinet zet zich in voor komst autofabrikant Rivian: overname door Amerikanen van VDL Nedcar weer een stap dichterbij?
Born -

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is in gesprek met autofabrikant Rivian over een mogelijke productielocatie in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van EZK desgevraagd.

Het Amerikaanse Rivian wil vanaf volgend jaar elektrische auto’s verkopen op de Europese markt en is daarom op zoek naar een productielocatie in Europa. Het Engelse Bristol is een optie, maar er wordt ook gesproken in andere landen waaronder Nederland en Duitsland. In Born wordt al gefluisterd dat VDL Nedcar weleens zou kunnen worden overgenomen door de Amerikanen.

Personeel

Het Rivian-project kan na een verbouwing van de Nedcarfabriek in 2024 bijna naadloos aansluiten bij dat van de huidige klant BMW. Een vestiging in Born scheelt veel kosten en bouwtijd, maar het allerbelangrijkste: Born beschikt over productiepersoneel dat alom wordt geprezen om zijn ervaring en kwaliteit.

Lees ook: Is Amerikaanse elektrische autobouwer Rivian geïnteresseerd in overname van VDL Nedcar?

Kabinet

De woordvoerder van EZK zegt dat het ministerie ‘uiteraard’ graag ziet dat Rivian naar Nederland komt. „Het kabinet zet zich daarvoor in, net als voor het aantrekken van andere buitenlandse investeringen in ons land. We kunnen niet ingaan op de aard en inhoud van deze contacten in verband met de vertrouwelijkheid ervan.”

Johnson

In het Verenigd Koninkrijk bemoeit Boris Johnson zich persoonlijk met de zaak, meldt het Financieele Dagblad. In een gesprek met Amazon-baas Jeff Bezos — Amazon bezit 20 procent van de aandelen in Rivian — zou de premier erop aangedrongen hebben om de fabriek op een bedrijventerrein bij Bristol te bouwen. De Britse regering zou financieel willen bijspringen om de deal rond te krijgen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu