Dit zijn dé kersttrends van 2021!

Print
Dit zijn dé kersttrends van 2021!

Afbeelding: Pexels.com.

Volgens sommige Limburgers ben je al aan de late kant als je nu pas je kerstversiering van zolder haalt. Bij veel mensen hangt de kerstverlichting namelijk steeds eerder in boom. Het is dan ook verreweg de populairste feestdag onder de Limburgers, en ook toeristen weten de provincie te vinden tijdens de winterse dagen in de laatste maanden van het jaar. Van verfrissende kribkeswandelingen tot de ultieme kerstsfeer in Valkenburg; de kerstfanaat kan zijn hart ophalen in Limburg. Maar de grote vraag is natuurlijk, wat hangen we dit jaar in de kerstboom?

Warmte en nostalgie in de kerstboom
We stevenen af op onze tweede kerst tijdens een pandemie en uit de trends in kerstversieringen blijkt duidelijk dat mensen behoefte hebben aan warmte en traditie. Het verlangen naar knus, gezellig en geborgen is groot. Het nostalgische kerstrood en kerstgroen gaat daarbij uiteraard hand in hand. Denk aan de typische Amerikaanse en Britse kerstfilms zoals Home Alone en Love Actually, waarin je op elke straathoek en in iedere woonkamer overvolle kerstbomen aantreft. Over the top kerstig wordt bij deze trend aangemoedigd! Alle kerstclichés mogen uit de kast; de klassieke kerstkleuren, de schotse ruit, de stijlvol ingepakte cadeautjes onder de boom, het treintje dat rond de kerstboom rijdt, de kerstsok boven de haard (of aan de muur bij gebrek aan een schoorsteenmantel) en vergeet de verlichte kerstkrans op de voordeur zeker niet. In de boom komen naast groen en rood ook zilver en goud terug. Vooral wanneer kerst met het gezin gevierd wordt is er in de boom ook plek voor ludieke dieren of figuren, als ze maar wel passen binnen de klassieke kerststijl natuurlijk! Deze trend stopt uiteraard niet bij de kerstboom, maar trek je ook door in de kerststukjes die je dit jaar zelf maakt en de nostalgisch gedekte en versierde tafel waar het kerstdiner wacht. Het voordeel van deze trend is dat je op zolder ongetwijfeld nog wel kerstversiering hebt liggen die bij de nostalgische trend past. Doe je meteen ook een beetje mee aan de volgende kersttrend van dit jaar. Lekker duurzaam!

De duurzame en alternatieve kerstboom
Steeds meer mensen denken bij het vieren van kerst aan hun ecologische voetafdruk en willen wel gezelligheid en feestelijkheid, maar niet bijdragen aan de kap van nog meer bomen. In veel woonkamers ontbreekt de traditionele kerstboom dan ook en wordt er steeds vaker gekozen voor een alternatief, zoals houten kerstbomen. Deze alternatieve kerstbomen zijn er in verschillende vormen. Zo heb je bijvoorbeeld de spiraalvormige houten kerstboom of de 3D houten kerstboom, die je overigens allebei net zo kunt versieren als een ‘echte’ kerstboom. De houten kerstboom past perfect bij een minimalistisch of Scandinavisch interieur, dus een bescheiden versiering is wellicht passender dan een extravagante. Daarbij is het wel extra leuk als je voor een paar echte eyecatchers kiest om de houten kerstboom helemaal een extra bijzondere uitstraling te geven. Denk aan kleine engeltjes, rendieren of kerstklokken. Maar in het kader van duurzaamheid kun je ook zelf aan de slag gaan met duurzame natuurlijke materialen om je eigen unieke kerstversiering te maken. Om de rustige uitstraling van de houten kerstboom te behouden kun je kiezen voor ornamenten in één kleur. Het voordeel van zo’n houten kerstboom is dat je hem rustig een maand voor kerst neer kunt zetten, want hij blijft altijd goed. Dat scheelt niet alleen een hoop naalden die je moet opvegen, maar volgend jaar staat hij ook zo weer in de woonkamer.

Romantiek ten top met kerst
Vergeet Valentijnsdag! Kerst is toch echt de meest romantische tijd van het jaar. Niet voor niets zitten er ieder jaar weer miljoenen mensen met de zakdoekjes in de aanslag klaar voor de All You Need is Love Kerstspecial. Helemaal wanneer het winterse weer een beetje leuk meedoet en de wereld stil onder een dikke witte deken ligt is dat romantiek ten top! En ligt er geen sneeuw dan doe je in huis toch gewoon net alsof? Want bij deze romantische kersttrend past een zacht laagje sneeuw op de kerstboom en je kerststukje uitstekend. Ook de ornamenten, kerstballen en kerstversiering zien er in deze trend een beetje bevroren, maar uiteraard prachtig, uit. In de romantische kerstsfeer past de kleur rood natuurlijk perfect, maar je kunt ook kiezen voor zacht pastel roze, winters wit, licht lila of grijs. Deze romantische kersttrend past perfect in een landelijk interieur, maar kan eigenlijk bij elke inrichting. Kaarsjes en kerstverlichting mogen in een romantische kerstversiering uiteraard niet ontbreken. Wil je echt in de kerstsfeer komen dan beperk je je bij het versieren van je huis natuurlijk niet alleen tot de binnenkant. Het is even een klusje maar wanneer je de lichtjes dan uiteindelijk ziet oplichten geeft dat toch net even dat beetje extra sfeer. En ook hier kun je het kerstgevoel een beetje helpen als de weergoden niet meewerken met een dik pak sneeuw. Dan kies je gewoon voor kerstverlichting in de vorm van romantische ijspegeltjes.

Back to nature en DIY
De trend waarbij we ons ook binnenshuis zoveel mogelijk met natuur en natuurlijke materialen willen omringen drukt ook zijn stempel op de kerstrends van 2021. De zogenaamde botanische kerstversiering is evengoed minstens zo sfeervol en knus. Het zal niet als een verassing komen dat de kleur groen in deze trend de hoofdrol speelt. Maar je hoeft hierbij niet voor de klassieke groene kerstkleur te gaan, liever niet zelfs. Kies juist voor natuurlijke groene tinten zoals saliegroen en mosgroen. Het leukste is dat je bij deze trend ook lekker zelf je innerlijke crea-bea los kunt laten door aan de slag te gaan met al natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan het grote aanbod aan droogbloemen waar je kerstboeketten van kunt maken. Hoewel het vooral om die natuurlijke vibe gaat is een glittertje hier en daar zeker niet verboden. En ga je de kerstboom versieren, laat de engeltjes en rendieren dit jaar dan rustig eens in de doos zitten, maar ga voor exotische vogeltjes of zelfs fonkelende insecten! De botanische kersttrend leent zich goed voor ieder interieur, maar is bijzonder geschikt voor mensen die klein wonen en daardoor geen plek hebben voor een grote kerstboom. Met kersttakken in een mooie glazen stolp of vaas kun je ook een hele mooi botanische kerst sfeer neerzetten.