De perfecte kerstboom kopen? Vijf tips die jou helpen!

Print
De perfecte kerstboom kopen? Vijf tips die jou helpen!

Afbeelding: Pexels.com.

Het kopen van een kerstboom kan heel romantisch zijn. Zeker wanneer je zelf een boom om gaat zagen in een weiland bij een verkoper of er eentje aanschaft op een kerstmarkt. Sowieso is het kopen van een kerstboom vaak bij iedereen een jaarlijkse traditie. Maar hoe zorg je er voor dat je een kerstboom in huis haalt die niet al zijn naalden kwijt is tot de feestdagen voorbij zijn? Wij zetten de beste tips voor je op een rij. Zo wordt het kopen van een echte kerstboom een makkie.

Tip 1: Ga voor een verse kerstboom het liefst met kluit
Wie meteen of zelfs voor Sinterklaas de kerstboom al in huis haalt wil graag een boom die een tijdje meegaat. Check daarom bij de aankoop hoe vers de boom is. Dat kan je doen door hem even te schudden en tegen de naalden in te strijken. Vallen er veel naalden uit? Dan is de boom oud en is het verstandiger om voor een andere boom te kiezen.

Een boom inclusief kluit of in een pot kopen is de beste keuze. Kies je toch voor een boom zonder kluit dan is het belangrijk dat de boom vers gekapt is. Zaag zo’n drie centimeter van de onderkant af. Zo kan de boom het beste water opnemen. Want ook een kerstboom zonder kluit heeft water nodig.

Tip 2: Kies de juiste soort boom
Er zijn verschillende soorten kerstbomen. Wil je de kerstdagen halen met een groene boom dan kan je het beste kiezen uit een Nordmann spar, Blauwspar, Nobele spar of een Zilverspar. Deze bomen staan er om bekend dat ze hun naald vasthouden.

De traditionele kerstspar is ook mooi, maar heeft naalden die prikken en relatief snel uitvallen. Vandaar dat de Nordmann spar de afgelopen decennia aan populariteit heeft gewonnen. Deze bomen hebben een mooie piramidevorm en glanzende, stompe naalden. De takken zijn stevig en buigen niet snel door. Bovendien ruikt hij ook nog eens heerlijk wanneer je hem aanraakt.

De keuze van het soort boom hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Wil je bijvoorbeeld ruimte besparen kies dan voor een Japanse zilverspar of een Servische spar. Wil je graag een bijzondere kleur? Koop dan een Blauwspar. De takken van deze boom hebben een schitterende blauwgrijze gloed.

Tip 3: Laat de boom wennen en geef hem genoeg water
Heb je de keuze gemaakt? Zet de boom dan niet meteen in je warme huiskamer. Zet hem eerst een paar dagen in de schuur of de garage. Door dit te doen is de overgang naar warmte minder groot. Daarna kun je de boom neerzetten in je (woon)kamer en optuigen.

Heb je de boom in huis gezet dan is het zaak om hem elke dag water te geven. Een halve liter per dag is voldoende. Hierdoor blijft de boom mooier. Zelfs wanneer je een kerstboom zonder kluit hebt is het belangrijk om de boom water te geven. Een kerstboom zonder kluit kan je in een waterreservoir neerzetten. Vergeet niet om ook de takken met water te besproeien.

Tip 4: Bepaal voor het kopen een standplaats
Heb je de allermooiste kerstboom uitgezocht en dan kom je erachter dat hij niet in je huis past. Een nachtmerrie. Net zo erg als erachter komen dat je kerstverlichting buiten niet werkt de feestdagen aanbreken. Kortom dat wil je niet. Knippen en snoeien is nog een optie, maar het is beter om van te voren te bepalen hoe groot je kerstboom mag zijn. Meet de lengte, breedte en de hoogte van de plek op, zodat je weet hoe groot de kerstboom mag zijn. Het maakt je zoektocht naar de perfecte boom overigens een stuk makkelijker, want zo vallen er veel bomen af.

Tip 5: Zoek een goede plek uit
De plek die je uitkiest is bij voorkeur tochtvrij en ver weg van de verwarming. Plaats je de boom bij een kachel dan krijgt de boom last van warme en droge lucht. Sowieso brengt dat brandgevaar met zich mee. Niet doen dus. Plaats de boom op een lichte plaats, maar zet hem niet bij een felle lamp neer. Uit de tocht is nodig om uitdroging te voorkomen. Zet je de boom bijvoorbeeld op een plek naast een deur die tientallen keren per dag open en dicht gaat dan droogt de boom uit. Het is aan te raden om de luchtvochtigheid van de kamer hoog te houden, dit voorkomt naalduitval.

Tot slot: hergebruik de kerstboom
Een kunstkerstboom kan je jarenlang hergebruiken, maar datzelfde geldt voor een echte kerstboom. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om op de kwaliteit van de kerstboom te letten. Kies je een goede boom uit dan kan je jaren later nog steeds plezier beleven aan dezelfde boom.

Na de kerst plant je hem in je tuin. Dat kan natuurlijk alleen wanneer de boom er nog mooi uitziet en niet heel veel naalden heeft verloren. Wil je graag dat hij overleeft in de tuin zet hem dan in een grote pot in plaats van in de directe grond. De kluit en de naalden moet je vochtig houden.

Laat de boom eerst nog even acclimatiseren in een koele ruimte. De boom hoeft niet heel diep te worden geplant. Zitten de wortels net onder de grond dan is dat perfect. Plant je de boom in een kuil gooi dan eerst twee emmers water in de kuil. Water is namelijk van levensbelang. Ook na het planten. Wanneer het niet veel regent geef de boom dan zo nu en dan water.

Verbrand de kerstboom niet!
Is de kerstboom na de kerst niet meer om aan te gluren verbrand de boom dan niet. Wanneer je dat doet ontstaat er erg veel luchtvervuiling. Dioxines, fijn stof, roet het komt allemaal in de lucht terecht. De meeste gemeenten in Limburg verzamelen in januari kerstbomen in. Check hoe dat zit in jouw gemeente. Deze kerstbomen worden versnippert of gaan naar de composthoop. Geen idee of jouw gemeente een kerstbomenactie heeft? Je kunt een kerstboom ook zelf in leveren bij de afvalverwerking.