Dorpsraad Buggenum maakt zich ernstige zorgen over komst mestverwerker en zal alles doen om bouw te dwarsbomen

Print
Dorpsraad Buggenum maakt zich ernstige zorgen over komst mestverwerker en zal alles doen om bouw te dwarsbomen

Coöperatie 7LL kocht begin 2021 een stuk grond op bedrijventerrein Zevenellen in Haelen. Afbeelding: Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML)

Buggenum -

De dorpsraad van Buggenum kondigt aan er alles aan te zullen doen om de komst van een mesterverwerker op bedrijventerrein Zevenellen te voorkomen. Donderdag troffen de partijen elkaar in de rechtbank.

Inwoners vrezen voor geuroverlast en een slechtere leefomgeving door de bouw van de installatie op Zevenellen in Haelen. De mestverwerker van coöperatie 7LL, een samenwerking van zes varkenshouders uit Leudal en Nederweert, is voorzien op pakweg 600 meter van Buggenum. Er wordt maximaal 100.000 ton varkensmest per jaar verwerkt.

Lees ook: Akkoord over mestbewerker op Zevenellen

Zorgen

Dertien inwoners zijn onder aanvoering van de dorpsraad naar de rechter gestapt om de in 2019 afgegeven vergunning aan te vechten. Ze vrezen voor de uitstoot van schadelijke stoffen en een slechtere waterkwaliteit in de omgeving door lozing in de Maas. „We maken ons ernstige zorgen”, aldus Har Brouns van de dorpsraad.

Volgens de jurist van de provincie Limburg – vergunningverlener – voldoet de gepland installatie aan alle voorschriften en is de vrees onterecht. Hij wijst op een mestverwerker elders in Limburg waar dezelfde techniek wordt gebruikt en die naar behoren functioneert. Het bedrijf zal bovendien controles krijgen als het in werking is.

Papieren werkelijkheid

Het kan de dorpsraad allerminst geruststellen. Er zou volgens hen slechts sprake zijn van een papieren werkelijkheid. Vertrouwen in de naleving en handhaving van de regels is er geenszins, ook al geeft 7LL aan dat het zich als een goede buur zal opstellen. Het bedrijf heeft de plannen on hold gezet in afwachting van de procedure. Uitspraak volgt hoogstwaarschijnlijk over twaalf weken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu