Virologe Koopmans over extreem gemuteerde nieuwe coronavariant: ‘Dweilen met de kraan open’

Print
Virologe Koopmans over extreem gemuteerde nieuwe coronavariant: ‘Dweilen met de kraan open’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Virologe Marion Koopmans uit Steyl twijfelt of het stopzetten van het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika wegens de daar ontdekte coronavariant B.1.1.529 het virus kan tegenhouden. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk opgehouden wordt met vluchten van en naar het gebied.

„Ik snap het wel als reactie, we schrikken natuurlijk allemaal. Maar de ervaring leert dat dit misschien niet zoveel effect heeft omdat dit virus waarschijnlijk al langer circuleert”, zegt Koopmans. Het is volgens haar „ook zeker denkbaar” dat de variant elders is ontstaan. „En dan is het dweilen met de kraan open.”

Lees ook: Viroloog Marion Koopmans uit Steyl een van invloedrijkste Nederlanders: met een vleug punk dwars door het glazen plafond

Zuid-Afrika heeft volgens haar een goed systeem waardoor zo’n variant daar snel wordt opgemerkt, maar uitgezocht moet worden waar het vandaan komt en hoe het verspreid wordt. Ze vindt deze variant wel erg zorgelijk, omdat deze zich nog sneller lijkt te verspreiden dan de Delta-variant. De vaccinatiegraad in het gebied is nog laag. „En het is de vraag of de bescherming van vaccins tegen ernstige ziekte door deze variant verminderd is.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu