‘Sif moet mee in de strijd’

Fred van Beers, topman van Sif: „Wij bouwen straks vier monopiles per week, waar de meeste van onze concurrenten op circa één per week zitten. Dat tempo geeft ons voordeel.”  © Rias Immink

Roermond/Rotterdam -

Windmolenfunderingbouwer Sif in Roermond en Rotterdam wil sterk uitbreiden. De investering kan boven de honderd miljoen euro uitkomen. Met steun van grootaandeelhouder Egeria moet de productie omhoog van 200 kiloton naar 500 kiloton per jaar.

Yteke de Jong

Op de Maasvlakte staat bij de fabriekshal van Sif een voorbeeld van de windmolens die op de funderingen van Sif worden geplaatst. De hoogte is 243 meter en de diameter van de bladen is 220 meter. De verwachting is dat deze toegepast zullen worden in de windparken die tot eind van dit decennium zullen worden opgeleverd. Vorige week sleepte Sif nog een flinke opdracht binnen voor een Brits windpark in de Noordzee. Windmolenbouwers zijn momenteel verwikkeld in een strijd over wie de grootste turbines bouwt, zegt topman Fred van Beers.

Waarom moet Sif mee in deze strijd?

„Als je kijkt naar de ambities van wind op zee van de Europese Unie, dan is onze stap logisch. Europa wil van 27 naar 300 gigawatt in 2050 aan wind op zee. Daar is dus nogal wat voor nodig. Alleen al richting 2030 gaat het om een verviervoudiging van het aantal windmolens op zee.”

Daar kunnen jullie toch nooit tegenaan bouwen?

„Het wordt spannend richting 2030. We zullen heel hard moeten werken met elkaar. Allereerst moeten de overheden snel met vergunningen komen voor de parken. Het hele toeleveringsproces en de installatie kan dan niet tegenzitten en er moet voldoende staal deze kant op komen. Maar ook een partij als Tennet, die de stroom naar de kant moet brengen, moet aan de slag. Er moet veel bewogen worden om dit voor elkaar te krijgen, ook hier in Nederland, waar men koerst op een verdubbeling van de ambitie voor 2030 met de recent aangekondigde 10,7 gigawatt.”

Bewerking van een windturbinefundering in Rotterdam. © De Limburger

Hoe zeker is het dat Sif van de windhausse zal profiteren?

„Aan de plannen ligt het niet. Wij willen graag tenminste ons marktaandeel van circa 35 procent behouden. Die turbines worden groter, omdat men zo veel mogelijk vermogen per molen wil produceren. Als wij die fundaties niet kunnen leveren, liggen we eruit. Dus als Sif moeten we mee. Wij bouwen straks vier monopiles per week, waar de meeste van onze concurrenten op circa één per week zitten. Dat tempo geeft ons voordeel.”

Lees ook: Roermonds Sif haalt opnieuw grote opdracht binnen voor Brits megawindpark op zee

Wat zijn de gevolgen voor Sif van die strijd om groter en grootst?

„Voor ons betekent dat fundaties bouwen tot 11,5 meter, terwijl dat nu 8,5 meter is. Die kunnen we niet in onze fabriek in Roermond maken, omdat ze niet meer te transporteren zijn. Ze zijn te groot voor bruggen en sluizen. Vandaar dat we op de Maasvlakte gaan uitbreiden. In Roermond blijven we topstukken en transitiestukken tot 8,5 meter diameter maken. De palen zijn straks gemiddeld 2500 ton per stuk, terwijl dat nu ongeveer 1000 ton is.”

Waar komt die race naar steeds groter vandaan?

„Dat komt bij de ontwikkelaars van de windmolenparken vandaan en is de laatste tijd in een stroomversnelling gekomen. Het is geen wedstrijd, maar zij zoeken naar een optimum tussen kosten en opgeleverd vermogen. Daar zit een grens aan, want hoe groter, hoe duurder. Men moet ook ontwikkelingskosten terugverdienen. Voor ons geldt dat we de investering in de uitbreiding van onze fabriek in vier a vijf jaar terug willen verdienen. Dat is een redelijke horizon.”

Waarom kwam jullie grootaandeelhouder Egeria met een uitdrukkelijke steunbetuiging richting de uitbreiding?

„Wij vinden het prettig dat onze grootste aandeelhouder zijn steun uitspreekt, ook als signaal naar de markt. Hoe de financiering en de toelevering precies gaat plaatsvinden, wordt nu bekeken.”

Tot nu toe bleek de markt grillig te zijn. Zo had Sif te maken met leegloop vlak nadat de fabriek op de Maasvlakte opende.

„Een verschil met toen is dat de Green Deal van eurocommissaris Frans Timmermans er is gekomen, waardoor er politieke druk is om verder te gaan met wind op zee. Ik ben niet bang voor een leegloop als toen, maar een zekere marge zullen we altijd in onze productie zien. De grote uitdaging rondom wind op zee is de stroomopslag, voor momenten dat het niet waait.”

Wat voor oplossing ziet u voor het probleem van die stroomopslag?

„Stroomopslag op basis van waterstof in de stekkerdozen op zee of in de turbine zelf zijn veelbelovend. Er zijn al technologieën beschikbaar, die nu sneller ontwikkeld moeten worden. Misschien komt er op termijn wat kernenergie bij om de noodzakelijke energietransitie vorm te geven. En misschien moeten we werken met grijze waterstof die geproduceerd wordt uit niet-duurzame grondstoffen, alvorens er voldoende groene waterstof beschikbaar is, die met name kan worden geproduceerd uit wind op zee.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal