Bedrijventerreinen Maastricht, Meerssen en Valkenburg kiezen voor circulariteit

 © Getty Images

Sittard-Geleen -

De Samenwerkende Industrieterreinen van Maastricht (SIM) gaan samen met de Gemeente Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en afvalexpert L’Ortye werken aan circulaire bedrijventerreinen.

redactie WijLimburg

Hierbij gaan alle betrokken partijen inzetten op samenwerking en bewustwording. Door afvalstromen in kaart te brengen, willen ze ontdekken welke grondstoffen opnieuw te gebruiken zijn.

Circulariteit betekent dat producten van nu de grondstoffen zijn van later. In plaats van dat afval op de grote berg belandt, wordt het opnieuw gebruikt. In de meest optimale situatie is de reststroom van het ene bedrijf de grondstof van het andere bedrijf.

Gezamenlijk afvalcollectief

Binnen de SIM wordt al vijftien jaar gewerkt aan een gezamenlijk afvalcollectief. Nu vinden betrokken partijen het tijd voor de volgende stappen om richting 2030 de bedrijventerreinen verder te verduurzamen. Hierbij wordt ingezet op onderlinge samenwerking en kennisdeling over afvalpreventie, afvalscheiding en het verwerken van afval tot secundaire grondstoffen. Het project moet ondernemers handvatten geven om in de praktijk goed toepasbaar te werken aan een meer circulaire bedrijfsvoering, in gezamenlijkheid op het bedrijventerrein.

Concrete stappen

Wethouder Economie Vivianne Heijnen (Maastricht): „Een circulaire economie willen we allemaal Maar voor bedrijven alleen en zeker voor het midden- en kleinbedrijf is dat nog niet zo makkelijk. Ik ben blij dat we met dit project deze grote opgave proberen terug te brengen tot heel concrete stappen, waarmee we per bedrijf het verschil kunnen gaan maken.”

Wethouder milieu en duurzaamheid Gerard IJff (Meerssen): „Nederland volledig circulair in 2050: een mooi en belangrijk doel. Vaak blijft het echter allemaal nog erg abstract. Met dit project kijken we samen welke acties we daarvoor kunnen ondernemen.”

Wethouder duurzaamheid, milieu, afval, energie Remy Meijers (Valkenburg aan de Geul): „Met dit project wordt in de regio samen met bedrijven gewerkt aan circulaire economie. Zo dragen we ook lokaal bij aan de duurzame doelstellingen van 2030: minder afval, Co₂ verminderen en een aantrekkelijke omgeving om te wonen en te werken. Ik ben blij dat we met dit project concrete stappen zetten.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal