België neemt extra maatregelen tegen coronagolf

Horecazaken moeten vanaf zaterdag sluiten om 23.00 uur. © ANP

België neemt extra maatregelen om de golf aan coronabesmettingen te bestrijden. Horecabedrijven en nachtwinkels moeten vanaf zaterdag om 23.00 uur sluiten, het nachtleven gaat op slot.

Alexander BakkerBron: ANP

„De veel besmettelijkere variant maakt ons het leven moeilijk”, zei premier Alexander De Croo tijdens een persconferentie. „Het zorgsysteem begint te kraken. Operaties worden uitgesteld en huisartsen bezwijken onder een tsunami van mensen die zich moeten laten testen. Heel veel bedrijven moeten activiteiten verminderen. Niet vanwege overheidsmaatregelen, maar vanwege uitval van personeel.”

Volgens De Croo zijn nieuwe maatregelen onvermijdelijk om het aantal coronagevallen terug te dringen. De komende drie weken worden daarom privéfeesten verboden, voor huwelijken geldt een uitzondering. Sporten mag binnen alleen nog maar zonder publiek, binnenevenementen mogen vanaf maandag alleen nog plaatsvinden als iedereen zit. Verder moet de horeca om 23.00 uur sluiten, er mogen nog maximaal zes personen aan een tafel zitten. Discotheken mogen niet meer open. Voor getroffen ondernemers komt er een steunpakket.

Lees ook: Code zwart dreigt ook buiten Nederland: dit doen andere landen om zorginfarct te voorkomen

De bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst kijkt kritisch naar de sluitingstijden voor de horeca. Hij constateert bij de VRT dat het verschil met Nederland groot is en vreest dat Nederlanders nu de grens oversteken voor horecabezoek.

Boosterprik

Naast strengere coronaregels kondigt De Croo meer haast te willen maken met de boosterprik voor iedereen. Om huisartsen te helpen worden er testcentra opgezet.

De ministers van Volksgezondheid van de verschillende regeringen buigen zich zaterdag over een plan om iedereen een extra prik aan te bieden. Vlaanderen wil voorrang geven aan leraren en medewerkers in de kinderopvang. Maandag is er topoverleg over maatregelen rond het onderwijs. Minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid): „Als we willen dat de scholen niet crashen moeten we elders moeilijke besluiten nemen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal