De Limburger zoekt tweehonderd bezorgers voor de krant

Peter Verheijen bezorgt al meer dan 25 jaar de krant. © Mara van den Oetelaar

Sittard -

Uitgevers van kranten hebben steeds meer moeite om bezorgers te vinden. De Limburger kampt op dit moment met een tekort van zo’n tweehonderd bezorgers. Door de aantrekkende economie kiezen bezorgers steeds vaker voor een bijbaan in een andere sector. Gevolg is dat de krant soms te laat of niet in de bus valt.

Monique Evers

Precies 1155 bezorgers fietsen of rijden zes ochtenden per week door de provincie om De Limburger bij zo’n honderdduizend huishoudens in de brievenbus te gooien. Deze bezorgers brengen ook de landelijke kranten rond. Maar dat zijn er eigenlijk 200 te weinig, stelt Martijn Pérez van Bakel, Algemeen Manager Bezorging van Mediahuis.

„Maar met 150 extra bezorgers zouden we al heel blij zijn. Dat kunnen trouwens ook mensen zijn die alleen op zaterdag willen werken om de vaak extra dikke krant met bijlage in de bus te gooien.”

Frustrerend

Gevolg van dat tekort is dat abonnees bij de klantenservice van De Limburger regelmatig klagen over het niet of te laat bezorgen van de krant. „Heel frustrerend, want dat is het laatste dat je wilt”, zegt commercieel manager van Mediahuis Armand Castermans. „Bij het overgrote deel van onze abonnees verloopt de bezorging trouwens heel goed. Maar in sommige wijken hebben we gewoon geen enkele bezorger meer terwijl de abonnee, helemaal terecht, wel verwacht dat de krant voor 7.00 uur en op zaterdag voor 8.00 uur op de mat ligt. Daar betaalt die tenslotte voor.”

Bezorger Peter Verheijen (75): ‘Ik geniet van de rust en de natuur die ontwaakt’

Helemaal precies weet hij het niet, maar al zeker meer dan 25 jaar bezorgt de 75-jarige Peter Verheijen kranten in Lottum, Melderslo en Broekhuizen. Heerlijk vindt hij dat. Eerst bezorgt hij de pakketten met kranten bij de bezorgers, daarna doet hij zijn eigen wijk. Hij bezorgt alles met de auto, op de fiets is het buitengebied niet te doen. Dan krijgt hij de krant niet voor 7.00 uur bij de abonnees in de brievenbus.

„Ik geniet van de rust en de natuur die ontwaakt. Dat is elke dag weer anders. Zo mooi. In de aspergetijd, wanneer de stekers ook vroeg beginnen, vind ik het soms zelfs veel te druk op de weg. Natuurlijk is het ook wel eens koud of ligt er sneeuw, maar dat vind ik niet erg. Met mist heb ik meer moeite. Dat kan echt gevaarlijk zijn.”

Hoe laat de wekker gaat? „Schrik niet. Om half 3. Ik heb er nooit moeite mee gehad. Het went ook. Ik ga wel om half negen al naar bed en dat is niet altijd fijn voor je sociale leven. In totaal ben ik drie uur bezig. Mijn eigen wijk, 155 dagbladen bezorgen, is ongeveer een uur werk. Vroeger combineerde ik dit met mijn normale werk. Ik stond op de markt met dierbenodigdheden.”

„De jeugd wil dit werk niet meer doen”, constateert Verheijen. „Jongeren gaan liever warm en droog in een rozenkwekerij werken. Ik weet ook niet precies wat je daaraan kunt doen. Ik blijf in elk geval kranten bezorgen zolang mijn gezondheid dat toelaat en ik er plezier in heb.”

Wijken waar geen vaste bezorger op zit, worden ‘open wijken’ genoemd. Het zijn de collega’s die daar de bezorging samen zo goed mogelijk proberen over te nemen. „Ze doen eerst hun eigen route en daarna een deel van die ‘open wijk’, legt Pérez van Bakel uit. „Het gevolg is wel dat de krant dan soms pas na 7.00 uur in de bus valt. En niet iedereen wil de krant digitaal lezen.”

Buiten

In Limburg is de gemiddelde leeftijd van de bezorger 48,8 jaar. 39 procent is vrouw en negen bezorgers zijn 80 jaar of ouder. Voor jongeren is deze bijbaan nauwelijks nog aantrekkelijk. „Zij werken tegenwoordig liever bij de GGD”, zegt de manager bezorging. „Maar vergeet niet dat je als krantenbezorger lekker buiten bent, beweging hebt, eigen baas bent en echt niet slecht verdient.”

Lees ook: We moeten de 1100 bezorgers van De Limburger nog meer koesteren, vindt hoofdredacteur Bjorn Oostra

De krantenbezorger krijgt betaald per wijk. Gemiddeld komt dat neer op zo’n 10,60 euro per uur, afhankelijk van het tempo van bezorging. Jongeren onder de 21 jaar krijgen hetzelfde salaris als volwassenen. Trek je met een hoger salaris niet meer bezorgers? Pérez van Bakel betwijfelt dat. „Er is overal personeelstekort. Iedereen zoekt mensen.”

Oplossing

Krantenuitgevers denken allemaal na over een oplossing. Een dag niet bezorgen is geen optie, na 7.00 uur eigenlijk ook niet. De mogelijkheid van serviceafhaalpunten wordt onderzocht. Veel andere opties zijn er niet. Toch ziet Pérez van Bakel wel een lichtpuntje. „Nu is het even krap, omdat het economisch goed gaat. Maar ik weet inmiddels uit ervaring dat als het wat minder gaat, er weer voldoende bezorgers zullen zijn.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal