Waterschapsbedrijf Limburg wint Europese inkoopprijs

Print
Waterschapsbedrijf Limburg wint Europese inkoopprijs

Geert Tummers en Maive Rute  Afbeelding: Waterschapsbedrijf Limburg

Roermond -

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de eerste prijs behaald bij de European Innovation Procurement Awards 2021.

Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Brussel. De jury roemde het inspirerende concept en de innovatieve slagkracht van het Waterschapsbedrijf, dat een premie van 75.000 euro ontving. Het Waterschapsbedrijf krijgt de prijs voor overheidsaankopen die zijn gericht op de ontwikkeling of de inzet van innovatieve oplossingen. Dit kunnen nieuwe of sterk verbeterde producten en diensten zijn, maar ook nieuwe manieren van werken en organiseren.

Nieuw transportsysteem

Het eerste project dat op deze wijze door WBL werd aanbesteed is het Digital Twin-transportsysteem. Dit big dataplatform brengt beter in kaart wat er zoal door het riool stroomt. Zo kan het onder meer de concentraties van het Covid-19-virus, PFAS en pesticiden in ons rioolwater beter detecteren, evenals leidingbreuken. De aanbesteding is zo vormgegeven dat WBL’s partners in de Limburgse waterketen hiervan gebruik kunnen maken zonder dit opnieuw te hoeven aanbesteden.

Voorbeeldfunctie

Maive Rute, plaatsvervangend directeur-generaal interne markt, industrie, ondernemerschap en mkb bij de Europese Commissie, overhandigde de prijs aan Geert Tummers, sectordirecteur Strategie &Innovatie van WBL. Zij noemt WBL ‘een voorbeeld voor andere organisaties op het kritieke gebied van waterafvalbeheer’.

In zijn dankwoord vertelde Tummers dat het gebruik van de door WBL ontwikkelde intelligente systemen en de circulaire manier van werken in al hun projecten kan worden toegepast. In dit specifieke project kwamen afvalwaterinformatie en de verspreiding van Covid-19 samen, maar er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee