‘Betere bescherming nodig voor burger die van aardgas af gaat’

Installatie van een hogetemperatuurwarmtepomp van Vattenfall. 

Installatie van een hogetemperatuurwarmtepomp van Vattenfall. © ANP

Den Haag -

Het is essentieel dat er draagvlak onder bewoners is om het aardgasvrij maken van woningen soepel te laten verlopen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

ANP

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er tegen 2030 1,5 miljoen woningen zijn verduurzaamd en van het aardgas moeten zijn afgesloten. De ACM vraagt aandacht voor de zorgen van consumenten en doet een aantal aanbevelingen om hun rechten te waarborgen. Zo moeten ze hun recht kunnen halen als de kwaliteit van warmtelevering tekortschiet. „Consumenten moeten de overstap van aardgas op een nieuwe warmtebron niet gaan ervaren als een achteruitgang”, aldus de toezichthouder. Consumenten zouden dezelfde bescherming moeten krijgen zoals nu bij een gasaansluiting.

Voorlichting

De toezichthouder vindt ook dat consumenten goed moeten worden voorgelicht. Op die manier kunnen ze een weloverwogen keuze maken tussen bijvoorbeeld een warmtenet of een elektrische warmtepomp bij het overstappen van aardgas. Consumenten moeten volgens de ACM daarom een realistisch overzicht van de kosten en baten ontvangen, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillen tussen typen woningen en consumenten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee