Hoe moet het nu verder met Fortuna? ‘Ik heb nog steeds het gevoel dat het team door het vuur gaat voor mij’

Print
Hoe moet het nu verder met Fortuna? ‘Ik heb nog steeds het gevoel dat het team door het vuur gaat voor mij’

Martin Angha in duel met een speler van FC Groningen.  Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard -

Het begint een repeterend verhaal te worden. Fortuna Sittard kreeg weer best wat kansen tegen FC Groningen, maar op het einde van de rit stond er toch weer een 1-4 nederlaag op het scorebord. Hoe moet het nu verder?

Normaal gesproken zou zo’n goal na dik twintig minuten een team toch vleugels moeten geven. Een wereldgoal van een meter of 25, dat is iets waar je je aan optrekt. Dacht ook Mats Seuntjens toen hij de bal binnen kogelde. „Als iemand anders bij ons die zou maken, zou ik toch ook even denken; zo die zit lekker bij mij in het team hoor. Uiteindelijk gebeurt dat niet bij ons. Ik denk dat veel jongens gewoon heel weinig vertrouwen hebben.”

Ballen tonen

Maar hoe los je dat op? Hoe zorg je ervoor dat een team zonder vertrouwen toch met een resultaat van het veld stapt? Daar moet iedere speler zelf een antwoord op vinden, meent Seuntjens. „Bepaalde tikken moet je voor jezelf kunnen omzetten. Hoe onervaren je ook bent of hoe slecht je ook speelt. Dan moet je toch echt zelf ballen tonen.” Een relaas waar aanvoerder Ben Rienstra zich bij aansluit. „Je kunt er op blijven hameren en het blijven bespreken, maar het moet op een gegeven moment ook uit de mensen zelf komen. Als ik een fout maak, dan weet ik dat ik die fout de week erna niet nog een keer maak. Dat eis ik ook van mezelf. Op die manier moeten we dat met z’n allen doen.”

Rienstra doelt daarmee ook op de individuele fouten die Fortuna nu al weken nekken. Tegen Groningen gingen Mickaël Tirpan en Yanick van Osch weer niet vrijuit. „We krijgen nu in vier wedstrijden vijftien goals tegen, twaalf daarvan zijn er fouten. Die moeten er uit.” Trainer Sjors Ultee is dat helemaal met Rienstra eens, maar dan komt weer die vraag; hoe los je dat op? „Als het elke week dezelfde speler is, of de tegengoals steeds op dezelfde manier vallen, dan kun je het makkelijk aanpassen. Nu is het steeds iemand anders. Of is het steeds een ander soort situatie. Dat maakt het een stuk lastiger.”

Polonaise

En dus is het maar de vraag of dit snel gaat veranderen. Een trainerswissel om iets te forceren zien Seuntjens en Rienstra in ieder geval niet zitten. „Dat zou ik heel vervelend vinden, ik denk ook niet dat het de oplossing is”, aldus Seuntjens. Rienstra is nog duidelijker. „Ik sta achter de trainer. Vorig jaar was het de polonaise, maar dit seizoen is het gewoon heel lastig. Er gebeuren steeds weer dingen die een trainer niet in de hand heeft. Als je na dertien wedstrijden negen punten hebt is het niet zo gek dat er kritiek is, maar het moet wel reëel blijven. De situatie is ook totaal niet vergelijkbaar met vorig jaar. Toen was het echt los zand, nu zijn we wel een team.”

De trainer zelf weet ook hoe het werkt. „Als je als trainer vier wedstrijden op rij verliest dan weet je dat er dingen gaan spelen.” Toch heeft Ultee niet het gevoel dat de koek op is. „Ik moet zorgen dat het team elke week met een goed plan en vol energie aan een wedstrijd begint. Dat is nog steeds zo. Als ik een ploeg zou zien die niet meer op te laden is, dan zou ik me zorgen maken. Maar ik heb nog steeds het gevoel dat het team door het vuur gaat voor mij.”

Lees ook: Het rapport van Fortuna: Het regent onvoldoendes voor de ploeg van Sjors Ultee

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee