Innig contact VDL Nedcar met Rivian, delegatie uit Born bezoekt in december Amerikaanse fabriek

Grootaandeelhouder Amazon heeft een order van100.000 bestelbusjes geplaatst bij Rivian.  © Amazon

Born -

De interesse van de Amerikaanse elektrische autofabrikant Rivian in VDL Nedcar neemt zeer concrete vormen aan. Begin december bezoekt een stevige delegatie van VDL Nedcar, onder wie enkele ingenieurs, de Rivian-fabriek in Normal, Illinois.

Frans Dreissen

Dat hebben meerdere interne bronnen bevestigd aan De Limburger. Normal is de thuisbasis van Rivians eerste productiecampus. Hier worden de eerste elektrische pick-uptrucks (R1T) en bestelbusjes gebouwd. Volgend jaar moet er een vijf- en zevenzits SUV (R1S) aan het Electric Adventure Vehicles-portfolio worden toegevoegd.

De pickup-truck R1T van Rivian. © Rivian

Lees ook: Is Amerikaanse elektrische autobouwer Rivian geïnteresseerd in overname van VDL Nedcar?

Zoals De Limburger twee weken geleden al meldde, zingt de naam Rivian nadrukkelijk rond in de fabriek. VDL Nedcar en Rivian hebben radiostilte met elkaar afgesproken en onthouden zich tot dusver van commentaar. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag heeft recent wél bevestigd in gesprek te zijn met Rivian over een productielocatie in ons land.

Overname

Rivian heeft Born niet alleen op het oog als productiesite van auto’s voor de Europese markt. De 38-jarige topman Robert J. Scaringe zou mogelijk zelfs geïnteresseerd zijn in een volledige overname van de autofabriek van VDL. De woordvoerder van VDL wilde onlangs niet ingaan op speculatie. Wel zei hij: „Als het om de toekomst van VDL Nedcar en het behoud van werkgelegenheid gaat, dan sluiten wij geen enkel scenario uit.”

De Rivian SUV R1S. © Rivian

Lees ook: ‘VDL Nedcar op punt om nieuwe klanten te contracteren; snelle bomenkap van levensbelang’

Een hard gegeven is dat ‘VDL Nedcar in een vergevorderd stadium van onderhandeling is ten aanzien van een tweetal projecten’. Dat meldden de advocaten van VDL Nedcar, in een verzoek aan de Raad van State om sneller te oordelen over de beoogde kap van het Sterrebos. VDL wil op dat terrein een nieuwe assemblagelijn bouwen, om daar met ingang van het eerste kwartaal van 2024 auto’s te kunnen bouwen. Daarbij gaat het vrijwel zeker om grootschalige productie voor de elektrische autobouwer Canoo uit de VS.

De tweede klant krijgt onderdak in de bestaande fabriek. Na de productiestop van BMW eind 2023 moet de lijn worden omgebouwd, zodat de autobouw in 2025 kan worden hervat. Hierbij gaat het dan om Rivian.

Solide opdrachtgevers

‘Beide projecten kenmerken zich door een uitstekende technische en financiële haalbaarheid en een bijzonder solide opdrachtgever’, lieten de advocaten van VDL nog weten.

Rivian, in 2009 opgericht onder de naam Mainstream Motors, heeft pas enkele auto’s afgeleverd. De autobouwer heeft wel al een grote order op zak van grootaandeelhouder Amazon. Het e-commercebedrijf van oprichter Jeff Bezos heeft 100.000 elektrische bestelbusjes besteld die voor 2030 moeten worden geleverd. Autobouwer Ford is een andere grootaandeelhouder van het piepjonge automerk.

Rivian kreeg onlangs een beursnotering in New York. Het bedrijf haalde 11,9 miljard dollar op, omgerekend 10,3 miljard euro. Rivian heeft momenteel een beurswaarde van ruim 95 miljard dollar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal