RIVM: dertien omikron-besmettingen op vluchten naar Schiphol, vakbond wil betere testen passagiers

De Jonge - ‘Omicron is een variant om je zorgen over te maken’. Video: De Limburger

Amsterdam -

Van de ruim 600 passagiers die in twee vliegtuigen arriveerden uit Kaapstad en Johannesburg op Schiphol, bleek eerder dat er 61 positief waren getest op corona. Bij dertien van hen is de nieuwe virusvariant vastgesteld, meldt het RIVM.

De besmette passagiers verblijven momenteel in een coronahotel nabij luchthaven Schiphol. Mensen met klachten moeten daar zeven dagen binnenblijven. Er is beveiliging aanwezig.

Coronateststraat

Reizigers die sinds afgelopen maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika krijgen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de dringende oproep zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Vanaf zondag kunnen zij een afspraak maken via het speciale nummer 0800-5005.

Ook kunnen mensen die uit Zuid-Afrika terugkomen via Schiphol zich op de luchthaven vanaf zondag direct na aankomst laten testen op het coronavirus. De GGD Kennemerland heeft hiervoor op de luchthaven een speciale teststraat ingericht.

Het gaat om reizigers uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Malawi, Lesotho en Eswatini (Swaziland). Voor deze landen geldt inmiddels een inreisverbod voor niet-EU-burgers. Nederlanders kunnen nog wel heen en weer reizen naar zuidelijk Afrika. Bij terugkomst in Nederland moeten zij een dubbele negatieve testuitslag hebben en bij aankomst minstens vijf dagen in thuisisolatie.

Cabinepersoneel

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil dat onderzocht wordt hoe passagiers van vliegtuigen beter kunnen worden getest op corona. Chris van Elswijk, de bestuurder die de KLM-sectie van de vakbond vertegenwoordigt, schrikt er namelijk van dat er zoveel besmette mensen aan boord zaten van de vrijdag aangekomen vluchten uit Zuid-Afrika.

„Het kan niet de bedoeling zijn dat we mensen die met het virus zijn besmet vervoeren”, reageert de vakbondsman. Volgens hem zou een „valide testbeleid” er voor moeten zorgen dat besmettingen van alle coronavarianten tijdig opgemerkt worden, zodat besmette mensen niet het vliegtuig in komen.

Gommers over omicron - ‘Maakt ons angstig’ . Video: De Limburger

Van Elswijk is blij dat er geen crewleden besmet zijn geraakt. Dat zou erop wijzen dat de coronamaatregelen aan boord wel in orde waren. Hij heeft vanuit zijn achterban ook nog geen signalen ontvangen dat bijvoorbeeld stewardessen er problemen mee hebben dat KLM door blijft vliegen op Zuid-Afrika.

Contactmomenten

De gekozen aanpak is vergelijkbaar met wat deze coronapandemie al vaker is gebeurd, benadrukt hij. Er is door de overheid een inreisverbod voor mensen uit Zuid-Afrika ingesteld, maar daarbij gelden diverse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor zeevarenden. Ook zijn er nog Nederlanders en andere EU-burgers in Zuid-Afrika die terug naar huis moeten kunnen. Bij terugkomst moeten zij dan een dubbele negatieve testuitslag hebben en bij aankomst minstens vijf dagen in thuisisolatie.

Wat volgens de VNC-bestuurders wel belangrijk is, is dat de contactmomenten aan boord zoveel mogelijk worden beperkt. Dat houdt in dat de service aan boord geminimaliseerd moet worden. Maar Van Elswijk heeft begrepen dat er op dit punt al actie is ondernomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee