Boek over geschiedenis War Cemetery Brunssum; ‘Lest we Forget’

Print
Boek over geschiedenis War Cemetery Brunssum; ‘Lest we Forget’

Afbeelding: Archieffoto De Limburger

Brunssum -

Onlangs is een boek verschenen over de geschiedenis van de War Cemetery Brunssum, ‘Lest we Forget’.

Op het oorlogskerkhof in Brunssum liggen de graven van 328 Britse jonge soldaten, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding van Limburg (1944-45) sneuvelden.

Het Brunssumse ereveld werd tussen 1944 en 1947 aangelegd, in november 1944 werden er de eerste militairen begraven.

Herdenkingsboek

De Stichting War Cemetery Brunssum werd in 2010 werd opgericht, met als doel de herinnering aan de offers van de 328 soldaten levend te houden. Vorig jaar, in 2020, ontstond het idee om, bij het 10-jarig jubileum van de stichting, een herdenkingsboek uit te brengen.

Het tweetalige boek (Nederlands en Engels) vertelt de geschiedenis van de begraafplaats en geeft velen van de 328 soldaten een gezicht en een verhaal, vaak verteld door nabestaanden. Het gebonden werk is rijkelijk geïllustreerd met historisch foto- en bronnenmateriaal. Tevens bevat het boek een volledig overzicht van alle graven, met de namen van de adoptanten (alle graven zijn geadopteerd).

Ruud Scholten

‘Lest We Forget’ is opgedragen aan Ruud Scholten, oprichter van de stichting en initiatiefnemer van het herdenkingsboek. Hij overleed in april 2021 en heeft de voltooiing van het boek niet meer mogen meemaken.

Het boek is verkrijgbaar bij Plan Uw Kantoor aan de Kerkstraat 326 en bij Sigarenmagazijn Hermans aan de Rumpenerstraat 5. Kosten bedragen 29,95 euro. Het kan ook worden besteld via www.warcemetery.nl. Er zijn dan wel verzendkosten verschuldigd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu