Kanshebbers voor Sportgala bekend, gala krijgt aangepaste vorm

Print
Kanshebbers voor Sportgala bekend, gala krijgt aangepaste vorm

Afbeelding: ANP / ANP

De kanshebbers op de prijzen voor de Sportman, Sportvrouw, Paralympisch Sporter, Sportploeg en Coach van de jaren 2020 en 2021 zijn bekend.

Bij de mannen maken tien sporters kans op de prijs, bij de vrouwen zijn er twaalf kandidaten. De vakjury bepaalt nu welke kanshebbers ook daadwerkelijk genomineerd worden voor de verkiezing.

Het is de bedoeling dat het Sportgala op woensdag 22 december wordt gehouden, maar vanwege de coronamaatregelen is het nog onduidelijk in welke vorm dat gaat gebeuren. De sporters zouden bij elkaar komen in Afas Live in Amsterdam, om terug te blikken op de sportprestaties van vorig jaar en dit jaar. Afgelopen jaar werd het Sportgala geschrapt vanwege de coronacrisis.

Coronamaatregelen

Vanwege de huidige coronamaatregelen, die in ieder geval tot 19 december gelden, is een samenkomst van honderden sporters nu echter opnieuw niet mogelijk. Sportkoepel NOC*NSF, dat het gala samen met de NOS organiseert, laat weten dat de „traditie van sportverkiezingen op gepaste wijze zonder publiek wordt voortgezet”. Dat gebeurt in ieder geval tijdens een live tv-uitzending.

Volgens een woordvoerder van NOC*NSF gaan de betrokken partijen de komende periode kijken in welke vorm het Sportgala wordt gehouden. De stemming vindt op 20 en 21 december digitaal plaats. Normaal gesproken stemmen de sporters en coaches bij binnenkomst in de zaal. Hun stemmen tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjury ook voor 50 procent.

Shortlists

Bij de mannen maken de olympisch kampioenen Kiran Badloe, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Niek Kimmann kans, net als Jeffrey Herlings, Abdi Nageeye, Mathieu van der Poel, Patrick Roest, Rico Verhoeven en Max Verstappen. Bij de vrouwen staan Marit Bouwmeester, Shanne Braspennincx, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Lilian de Geus, Sifan Hassan, Jutta Leerdam, Suzanne Schulting, Anouk Vetter, Annemiek van Vleuten, Kirsten Wild en Ireen Wüst op de shortlist. De coaches Alyson Annan, Hugo Haak, Gertjan van der Linden, Aaron McIntosh, Eelco Meenhorst, Laurent Meuwly, Tim Rowberry, Ronald Vetter, Eelke van der Wal en Merijn Zeeman maken kans om in hun categorie te winnen.

De shortlists zijn opgesteld door NOC*NSF, de NOS en voorzitter Bas van de Goor van de vakjury. Omdat het Sportgala vorig jaar niet doorging, tellen de prestaties van de sporters in 2020 ook mee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee