Zwitsers steunen wet coronapas in referendum

Print
Zwitsers steunen wet coronapas in referendum

Afbeelding: ANP / EPA

De Zwitsers staan in grote meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt.

Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uiteindelijk bepaalde 62 procent van de kiezers dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen in stand kan blijven. Dat was een groter percentage dan verwacht.

Het certificaat dat aantoont of iemand is gevaccineerd, hersteld of negatief is getest komt volgens critici neer op een verplichting tot vaccinatie. Uit peilingen werd eerder duidelijk dat ongeveer zes op de tien Zwitsers erachter staan. De wet, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, geeft de regering de mogelijkheid uitzonderlijke maatregelen in te voeren om de corona-epidemie te bestrijden.

Meer loon zorgpersoneel

Uit vrees voor protesten had de politie het gebied geblokkeerd waar de regering en het parlement in de hoofdstad Bern zijn gevestigd.

Lees ook: Wintersport lijkt verder weg dan ooit door omikronvariant, elk skiland heeft maatregelen getroffen

De bevolking kreeg nog twee andere onderwerpen voorgelegd. Een voorstel voor meer loon voor zorgpersoneel kan op een meerderheid rekenen. Een plan om federale rechters via loting te selecteren uit een groep kandidaten werd verworpen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu