WHO waarschuwt: omicron vormt wereldwijd risico met mogelijk grote gevolgen

WHO waarschuwt: omicron vormt wereldwijd risico met mogelijk grote gevolgen

Maatregelen op de internationale luchthaven van Kaapstad.  Afbeelding: EPA

De omicronvariant van het coronavirus vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Uitbraken van de nieuwe variant kunnen „grote gevolgen” hebben, stelt de WHO maandag.

„Omicron heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie” , aldus de WHO. „Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog.”

Lees ook: Nederland onder landen die meeste Omicron-gevallen tellen

De VN-organisatie heeft lidstaten geadviseerd het vaccinatieproces te versnellen om meer mensen te beschermen tegen het coronavirus. Het is de verwachting van de WHO dat ingeënte mensen nog steeds ziek kunnen worden met de nieuwe variant, maar dat het ziekteverloop minder ernstig zal zijn, net als met oudere varianten.

Over de impact van de omicronvariant, die recent werd ontdekt in het zuiden van Afrika, is nog weinig bekend. In Zuid-Afrika lijken mensen mildere klachten te hebben dan bij de deltavariant. Om meer te weten over het ziekteverloop en de resistentie tegen vaccins is nog zeker twee weken onderzoek nodig.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu