Column: Verdomde geelsnavelwouwen!

 © De Limburger

Afgelopen week keek ik naar een adembenemende documentaire van de Britse bioloog Sir David Attenborough: ‘Africa the Cape, De Kaap’. De warme Indische Oceaan ontmoet daar de killere Atlantische Oceaan. Sir David nam ons mee naar een plek zo’n 3000 kilometer ten Noorden van Kaap de Goede Hoop, naar een strand op het moment dat daar honderden babyschildpadjes onder het zand uit komen. Ze kruipen uit hun ei en verlaten het veilige nest. Dan beginnen ze instinctief aan een sprint van ruim honderd meter naar de oceaan.

Sjra Puts

De babyschildpadjes zijn niet groter dan 7 centimeter en hun gestel is week en kwetsbaar. Vanuit de lucht worden ze aangevallen door geelsnavelwouwen en schildraven en op het strand probeert soms een spookkrab een babyschildpadje in zijn nest te trekken. De jonggeborenen zijn een smakelijk hapje voor deze rovers en bovendien een makkelijke prooi. Er zijn weinig diersoorten in de wereld die zo weinig kans op overleven hebben als deze babyschildpadden.

Overlevingskans

Eenmaal aangekomen in de warme oceaan moet de babyschildpad achter de branding even op adem komen. Maar het gevaar is nog niet geweken, want de roofvogels en roofvissen zijn altijd in de buurt. Uiteindelijk vervolgt het kleine beestje zijn weg naar de weelderige Agulhasstroom, de meest krachtige zeestroom ter wereld. Slechts één op de duizend schildpadden wordt volwassen en kan dan de leeftijd van tachtig jaar bereiken.

U wist het misschien nog niet, maar in feite beschreef ik een brainstorm bij uw bedrijf of organisatie. Als u al het geluk had dat er honderden eitjes waren gelegd, moesten de omstandigheden ook nog perfect zijn om ze te laten bevruchten en ze vervolgens tot wasdom te brengen. Dan komt het moment dat die honderden ideeën uit hun ei komen en ze beginnen te sprinten.

Want een idee kan zomaar door de geelsnavelwouw, schildraaf of spookkrab in uw brainstormkamer verzwolgen worden. Nog voor het de kans op een mooi leven heeft gekregen. En heeft het idee dan de eerste ronde gehaald, dan is daar de board of de chef van de afdeling die er zijn plasje over moet doen, of zegt „dat het allemaal te duur is en je maar gewoon je werk moet doen.”

Kwaliteit

Het vraagt sterk leiderschap, kennis van creatieve processen en vooral directieve aanwijzingen over de regels die gelden in creatieve denkprocessen. We moeten onze youngsters in bescherming nemen, al zegt de realiteit natuurlijk dat nooit elk idee het zal halen. Maar ziedaar de wijze woorden van de uitvinder van het brainstormen, Alex Osborn: „Quantity breeds quality”.

Terug naar ons baby-ideetje. Als het idee even op adem komt, ligt het te wachten op ontwikkeling en langzaam maar zeker zwemt het voort door die onmetelijke oceaan op weg naar de Agulhasstroom: naar research & development. Het is maar te hopen dat daar geen roofvissen zitten die dat prille idee zo verslinden. Maar het kan. Neem een duik en laten we kijken of we mee kunnen zwemmen naar die warme, sterke stroom. Die stroom die ons idee laat groeien naar volwassenheid. Naar een leven van meer dan tachtig jaar.

Oké, wakker worden! We zitten niet op het strand! Aan de slag!

Lees ook: Column: Relschoppers, ga thuiswerken en daar de boel vernielen! Begrepe kammeraod?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal