Onderzoek: helft huishoudens staat er financieel zwak voor

Print
Onderzoek: helft huishoudens staat er financieel zwak voor

Afbeelding: Getty Images

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder 5000 Nederlander van accountants- en advieskantoor Deloitte in samenwerking met ING, financieel voorlichtingsbureau Nibud en de Universiteit Leiden.

Volgens de onderzoekers is 27 procent van de huishoudens financieel gezond en zijn bij 24 procent de financiën toereikend; de andere helft van de huishoudens is financieel kwetsbaar of ronduit financieel ongezond. De onderzoekers definiëren financiële gezondheid als de mate waarin een persoon of huishouden in staat is op een comfortabele manier aan alle financiële verplichtingen te voldoen, plus de financiële zekerheid heeft om levensdoelen na te streven.

Lees ook: Daphna (33) krijgt schuldhulpverlening: ‘60 euro leefgeld per week’

Nibud-directeur Arjen Vliegenthart ziet dat Nederlanders hun best doen: ,,Het is iedereen gegund om in een financieel gezonde situatie te zitten, maar in de praktijk is dat vaak lastig.”

Daarbij moet volgens de onderzoekers de aandacht niet alleen uitgaan naar de groep mensen die al in financiële nood verkeert. Zo maakt 31 procent van de financieel gezonde mensen geen financiële plannen en betaalt een kwart aankopen op afbetaling. Van deze groep met consumptieve schuld heeft één op de tien geen idee hoe zijn schulden eruitzien. En één op de tien heeft geen buffer om zes maanden of langer rond te komen als de belangrijkste bron van inkomsten plotseling wegvalt.

Vrouwen

Mannen lijken financieel gezonder dan vrouwen. Vrouwen hebben minder grote spaarbuffers en kunnen hun inkomen minder goed voorspellen. Daarnaast hebben vrouwen niet alleen minder kennis van en inzicht in financiële zaken, ze voelen zich er ook onzekerder over.

In de drie grootste steden wonen volgens de onderzoekers relatief meer financieel ongezonde mensen dan in andere delen van Nederland. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de randgemeenten scoren lager dan de rest van Nederland. In deze steden wonen meer mensen die een hoger risico lopen om in financieel kwetsbare situaties te komen, zoals jongeren en zzp’ers.

Zorg

Eerder werd bekend dat één op de tien Nederlanders extra onvoorziene zorgkosten, die buiten de basisverzekering vallen, niet kan betalen. Bijna 20 procent heeft überhaupt moeite om zorgkosten te kunnen betalen, bleek uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Volgens expert zorgverzekeringen Suzanne Löwik van Pricewise raakt zorg voor steeds meer mensen buiten bereik, omdat aanvullende dekkingen de laatste jaren steeds duurder zijn geworden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee