De blauwe reiger staat regelmatig op zijn kille knekelpoten nabij het observatiehuisje van Piet Schuttelaar uit Stein

De blauwe reiger. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de blauwe reiger.

Piet Schuttelaar

Een koude ochtend. De dageraad kleurt de hemel in roze en oranje vegen, als in een schilderij van Paulus Potter. Met koffie, brood en wat lekkers binnen handbereik, in mijn dikke vest genesteld; de plaid over mijn koude knieën en een druppel aan mijn neus, zit ik in mijn observatiehutje.

Aan de rand van het weiland kijken enkele kale hoogstamfruitbomen, als oude, grijze wachters, onverstoorbaar uit over het gebied. Plotseling zie ik een blauwe reiger traag wiekslagend aan de landing beginnen, om op zijn kille knekelpoten, dicht bij mij te landen. Hij kan minutenlang doodstil staan om met een snelle stoot van zijn stevige snavel een prooi te verschalken.

Lees ook: De kolibrievlinder danst nog steeds door de tuin van Piet Schuttelaar in Stein

Dat doet hij niet alleen in het water, maar ook vaak zoals hier, in weilanden, waar hij onder andere muizen, kikkers en mollen kan verschalken. De reiger eet zijn prooi met huid en haar op en de delen die niet verteren, zoals botjes en haren braakt hij in een bal uit: de braakbal. De spanwijdte van de vleugels varieert van 1,5 tot bijna 2 meter. Volwassen dieren hebben twee lange smalle sierveren aan het achterhoofd.

Poetsklauw

Het verzorgen van zijn veren gebeurt ook in een bepaald ritueel en neemt dagelijks veel tijd in beslag. Op hun borst zitten poederdonsveren, die poederdonskussentjes produceren. Ze vallen steeds in poeder uiteen en groeien ook weer aan. Om hun veren waterdicht te houden, wrijven de reigers zich in met dit poeder. Zij verdelen het over hun lichaam met behulp van hun bek en een ‘poetsklauw’. Deze middelste teen wordt zo genoemd omdat hij een speciale getande rand heeft. Steeds meer reigers overwinteren hier. In de Hochter Bampd in Lanaken, huist een broedkolonie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal