Leolux brengt productieafdelingen samen

Print
Leolux brengt productieafdelingen samen

Afbeelding: Leolux

Venlo -

Meubelfabrikant Leolux is in Venlo begonnen met de bouw van een nieuwe productielocatie voor de afdeling machinale houtbewerking, waar de houten onderdelen van de meubelen worden geproduceerd. Directeur Sebastiaan Sanders zette 26 november de eerste schop in de grond, in gezelschap van voormalig directeur Jeroen Sanders en commercieel directeur Ralph Geurts van Willems Bouwbedrijf.

De productieafdeling van 3500 vierkante meter moet tegen de zomer van 2022 gereed zijn. De installatie van het nieuwe machinepark is voorzien vóór de zomer van volgend jaar. De nieuwe afdeling houtbewerking wordt gebouwd bij de overige productievestigingen aan de Marinus Dammeweg in Venlo. Sinds de jaren 90 zijn daar geleidelijk alle productieafdelingen ondergebracht in nieuwe bedrijfspanden. Het aantal vierkante meters productieoppervlak komt met deze uitbreiding op 25.000.

Op dit moment worden de houten delen nog gezaagd in de hoofdvestiging aan de Kazernestraat, de locatie waar Leolux in 1934 is ontstaan. Door de jaren heen werden echter steeds meer bedrijfsonderdelen verplaatst naar het industrieterrein aan de Marinus Dammeweg, waar meer ruimte voorhanden was. De verhuizing van deze laatste productieafdeling voorkomt onnodig pendelverkeer tussen de gebouwen, die zo’n 500 meter uit elkaar liggen. Door alle bedrijfsonderdelen met elkaar te verbinden, wordt de logistieke cirkel gesloten en wordt de efficiency verder vergroot.

Op bestelling produceren

De nieuwbouw levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen van Leolux. De transportkilometers – en daarmee de uitstoot van CO2 en fijnstof – worden teruggebracht en het nieuwe gebouw met het nieuwe machinepark is energiezuiniger dan de huidige bebouwing aan de Kazernestraat. Eigen zonnepanelen wekken voldoende stroom op voor de houtbewerkingsafdeling.

Doorslaggevend in de keuze voor het nieuwe machinepark is de mogelijkheid om volledig op bestelling te produceren. Het productieproces van Leolux is daarop ingericht, maar tot nu toe was dat bij het zagen van de houten delen nog niet mogelijk. Zo maken de houtbewerkingsmachines van leverancier Homag tussenvoorraden overbodig.

Vergroenen

Het samenbrengen van de productievestigingen is een nieuwe stap op weg naar de groene campus die Leolux voor ogen heeft. De afkoppeling van het riool en de eigen wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie) zorgen voor een betere regulering van het regenwater. Door het minimaliseren van verkeer en de aanplant van planten en bomen wil het Venlose familiebedrijf zijn deel van het industrieterrein vergroenen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu