Duitse inflatie op hoogste niveau in 29 jaar

Print
Duitse inflatie op hoogste niveau in 29 jaar

Afbeelding: Getty Images

De inflatie in Duitsland is in november uitgekomen op het hoogste niveau in 29 jaar.

Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd het leven in de grootste economie van Europa gemiddeld 5,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was een maand geleden nog 4,5 procent. Met name opgelopen energieprijzen jagen de geldontwaarding aan. De prijzen voor energie stegen op jaarbasis alleen al met 22,1 procent. Voedingsmiddelen werden 4,5 procent duurder.

Lees ook: Lagarde houdt ondanks hoge inflatie vast aan opkoopbeleid

Destatis wijst op een aantal andere oorzaken die de inflatie de hoogte in sturen. Zo is er nog altijd sprake van het na-ijleffect van de tijdelijke btw-verlaging vorig jaar, die begin dit jaar werd teruggedraaid. Sinds januari gelden in Duitsland ook CO2-heffingen die impact hebben op de inflatie.

Verder kampt Duitsland net als andere economieën met gestegen prijzen over de hele linie door logistieke problemen. Steeds meer bedrijven besluiten om de hogere productiekosten door te berekenen aan klanten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu