LLTB, Provincie Limburg en LAJK vragen aandacht voor maatwerk

 © Hollandse Hoogte / ANP

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Provincie Limburg en het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) vragen aandacht voor een goed doordacht gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Volgens deze partijen is maatwerk noodzakelijk om te voorkomen dat agrarische ondernemers uit Limburg afhaken. Als minder ondernemers deelnemen, worden GLB-middelen niet benut en komen maatschappelijke doelen in gevaar.

Redactie WijLimburg

Het GLB moet bijdragen aan een duurzame en veerkrachtige landbouw. Het moet de Nederlandse landbouw helpen om sterk en toonaangevend te blijven, ook onder druk van grote uitdagingen zoals klimaat, energie en digitalisering.

LLTB, Provincie Limburg en LAJK ondersteunen deze lijn, maar willen aandacht vragen voor de keuzes die in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) worden gemaakt. Het NSP is de Nederlandse invulling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Uiterlijk op 1 januari moet het NSP worden ingediend bij de Europese Commissie.

Het Nederlandse landbouwbeleid moet de Limburgse land- en tuinbouw kansen bieden om de Europese uitdagingen te vertalen naar acties op het eigen boerenerf. Dat vereist maatwerk omdat de Limburgse land- en tuinbouw een grote diversiteit aan sectoren kent en omdat de opgaven op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit op de zandgronden in Noord- en Midden-Limburg anders zijn dan in het Zuid-Limburgse heuvelland.

De drie partijen formuleerden tien aandachtspunten waarin het er vooral om gaat dat de financiële middelen bij de agrarische ondernemer terechtkomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal