Drukkerijen Belgisch-Limburg in problemen door papierschaarste

 © Stefan Koopmans

De leveringstermijnen voor papier bij producenten en groothandels zijn van drie weken naar minstens drie maanden gegaan, terwijl de prijzen met 50 procent zijn gestegen. Daarom komen drukkerijen in Belgisch-Limburg in de problemen. Dat meldt Made in Limburg.

Redactie WijLimburg

Een belangrijke basisgrondstof voor nieuw papier is oud papier dat wordt hergebruikt.

„Omdat winkels en bedrijven in coronatijden veel minder drukwerk hebben besteld, is er nu een groot tekort aan oud papier, waardoor er minder nieuw materiaal kan worden gemaakt”, vertelt Kim Bongaerts van Drukkerij Moderna in Beringen. „Een aantal grote papierproducenten heeft zijn machines aangepast naar de productie van kartonnen verpakkingen voor het verzenden van pakjes via e-commerce. Daardoor is het aanbod van papier sterk gedaald”, aldus Patrick Baillien van Drukkerij Baillien-Maris in Hasselt.

Daardoor ontstaat grote schaarste, met voortdurende prijsstijgingen en langere levertijden als gevolg. Soms komt uiteindelijk maar de helft van het bestelde papier binnen. Baillien-Maris kan grote orders niet meer uitvoeren: “We moeten klanten adviseren om andere papierdiktes te kiezen op grond van het papier dat wij kunnen krijgen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal