Prestigieuze Gouden Bal toch weer voor Messi

Toch weer Lionel Messi. © ANP / AFP

Lionel Messi heeft de prestigieuze Gouden Bal gepakt. De Argentijn nu in dienst van Paris saint-Germain kreeg de trofee voor beste voetballer van het jaar uitgereikt tijdens een gala in Parijs dat wordt georganiseerd door het Franse voetbalmagazine France Football.

Redactie

Messi, toen nog speler van FC Barcelona, werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot Speler van het Jaar 2020/2021 in La Liga ondanks de Spaanse titel voor Atlético Madrid. Eén maand later werd hij ook uitgeroepen tot Speler van het Toernooi op de Copa America, waar hij Argentinië voor het eerst in zijn carrière naar een hoofdprijs leidde.

Lionel Messi met zijn gezin bij het gala in Parijs.  © ANP / AFP

Robert Lewandowski -die door velen gezien werd als de favoriet- eindigde op de tweede plaats. Jorginho werd derde. Hij won dit jaar zowel de Champions League (met Chelsea) als het EK (met Italië).

Lewandowski maakte afgelopen seizoen maar liefst 41 doelpunten in de Bundesliga, een record. De Pool werd in Parijs nog wel uitgeroepen tot aanvaller van het jaar.

Vijfvoudig winnaar Cristiano Ronaldo (Manchester United) eindigde dit jaar als zesde. Jorginho (Chelsea) kwam op de derde plaats uit, gevolgd door Karim Benzema (Real Madrid) en N’Golo Kanté (Chelsea).

Luister ook naar de Voetbalpodcast van De Limburger:

Podcast: ‘Ultee valt niet veel te verwijten, je ziet aan alles dat het bij Fortuna met plakband en touwtjes aan elkaar hangt’. © De Limburger

Afwezige Ronaldo zorgt voor rel bij gala in Parijs

In aanloop naar het jaarlijkse voetbalgala om de Gouden Bal heeft Cristiano Ronaldo hard uitgehaald naar Pascal Ferré, de hoofdredacteur van het organiserende magazine France Football. Volgens de vijfvoudige winnaar van de ereprijs heeft de Fransman leugens over hem verspreid.

„Hij heeft mijn naam gebruikt om zichzelf en het blad waarvoor hij werkt te promoten. Een absolute minachting voor iemand die France Football en de Gouden Bal altijd heeft gerespecteerd”, liet de Portugese vedette van Manchester United verontwaardigd op Instagram weten.

Cristiano Ronaldo. © ANP / EPA

Ferré had onlangs tegen The New York Times gezegd dat Ronaldo nog maar één ambitie heeft en dat is afscheid nemen met meer gouden ballen dan Lionel Messi. „Ik kan het weten want hij heeft dat tegen mij verteld”, verklapte de hoofdredacteur. De Argentijnse sterspeler won de prijs maandagavond voor de zevende keer. Ronaldo heeft er vijf gewonnen. De Portugees werd maandagavond in de verkiezing zesde en eindigde daarmee voor het eerst sinds 2010 buiten de top-3.

„Het is onaanvaardbaar dat de persoon die verantwoordelijk is voor het toekennen van zo’n prestigieuze prijs op deze manier kan liegen”, sneerde Ronaldo. „En vandaag loog hij weer. Volgens hem ben ik niet bij het gala aanwezig vanwege een vermeende quarantaine, maar dat is nergens op gebaseerd.”

Ronaldo (36) legt daarna nog even uit wat hem werkelijk drijft. „De grootste ambitie in mijn carrière is om nationale en internationale titels te winnen voor de clubs die ik vertegenwoordig en voor het nationale team van mijn land. De grootste ambitie van mijn carrière is om een goed voorbeeld te zijn voor iedereen die profvoetballer is of wil worden. De grootste ambitie van mijn carrière is om mijn naam in gouden letters te schrijven in de geschiedenis van het wereldvoetbal.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal