CBS: omzet horeca in derde kwartaal bijna op niveau 2019

 © ANP

De omzet van de horeca was in het derde kwartaal van dit jaar bijna even hoog als voor het uitbreken van de coronacrisis.

ANP

In de maanden juli, augustus en september stegen de opbrengsten dankzij versoepelingen van de coronamaatregelen fors, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hotels lijden nog het meest onder de pandemie.

Eet- en drinkgelegenheden en hotels hoorden bij de zwaarst getroffen bedrijven door de coronacrisis omdat ze veelal gesloten moesten blijven of internationale gasten wegbleven. Het verschil in omzet tussen het tweede en het derde kwartaal van 2021 is dan ook groot. Volgens het CBS steeg de omzet tussen die twee periodes met bijna 54 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 zette de horeca 15 procent meer om.

Lees ook: Limburgse jongeren in de rij voor Duitse disco, die moet ook om vijf uur dicht, ’s morgens welteverstaan

Het CBS keek ook naar de verschillende soorten horecabedrijven. Cafés boekten in het derde kwartaal bijna 90 procent meer omzet dan in de voorgaande drie maanden. Bij restaurants namen de opbrengsten met bijna driekwart toe. Fastfoodrestaurants, snackbars en cafetaria’s konden tijdens lockdowns nog veel mensen bedienen omdat afhalen en bezorgen vaak mocht. Zij zagen de omzet tussen de twee kwartalen met iets meer dan 18 procent stijgen.

Hotels

In vergelijking met het tweede kwartaal nam de omzet van hotels het snelst toe. Hun omzet verdubbelde. Maar tegelijkertijd zijn zij nog het verst verwijderd van de inkomsten die ze voor de uitbraak van de pandemie hadden. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 lagen de opbrengsten bijna een kwart lager. Kantines en cateringbedrijven hadden nog altijd 14 procent minder omzet dan twee jaar eerder. Cafés liepen 4,4 procent achter op het niveau van voor de coronacrisis. Dat de horeca als geheel nagenoeg evenveel omzette als voor corona komt door de restaurants. Die hadden volgens het CBS 10 procent meer omzet dan twee jaar terug.

Van korte duur

De opleving van de horeca is waarschijnlijk van korte duur. Door een sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft het kabinet opnieuw lockdownmaatregelen ingevoerd. Sinds zondag moeten eet- en drinkgelegenheden tussen 17.00 uur en 05.00 uur gesloten blijven. Dit betekent dat restaurants en cafés die vooral ’s avonds gasten ontvangen zo goed als volledig gesloten zijn. Vanwege de nieuwe maatregelen komt de demissionaire regering ook opnieuw met steunpakketten voor getroffen ondernemers.

Kwartaal maakt jaar niet goed

„Het derde kwartaal mag dan positiever uitvallen, maar dit is slechts een kwartaal van een jaar waarin het merendeel van de horeca grotendeels gesloten was”, zegt een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. „Een kwartaal maakt het jaar niet goed.”

KHN verwacht dan ook dat het hele jaar 2021 niet veel beter wordt dan vorig jaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal