Prijsstijging in Nederland door het dak

Print
Prijsstijging in Nederland door het dak

Afbeelding: ANP

De Nederlandse inflatie gaat door het dak. De consumentenprijzen zijn in november met 5,6 procent gestegen vergeleken met een jaar geleden. Zo’n hoge inflatie is sinds de jaren tachtig niet meer vertoond.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op zijn website heeft gepubliceerd. Een maand geleden noteerde het CBS al een inflatie van 3,7 procent. De prijsstijgingen hebben zich deze maand nog verder doorgezet.

De grootste boosdoener zijn de energieprijzen. Die zijn in de maand november met 42,7 procent gestegen ten opzichte van november vorig jaar. Nederland en andere Europese landen worden al enkele maanden geplaagd door rap oplopende benzineprijzen en stijgende gasprijzen.

Lees ook: De inflatie stijgt, waarom de rente dan niet?

Supermarkten

De gemiddelde prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen met 1,4 procent. Gedetailleerdere uitsplitsingen heeft het CBS nog niet gepubliceerd. Door de sterke economische opleving is er een groot tekort aan grondstoffen en materialen ontstaan dat zorgt voor verstoring van productieprocessen en oplopende prijzen. Volgens marktonderzoeker GfK lopen ook prijzen in de supermarkten daardoor op.

De laatste keer dat de Nederlandse inflatie zo hoog was, was in augustus 1982. Toen stegen de consumentenprijzen met gemiddeld 5,9 procent. Maandag werd bekend dat de Duitse inflatie is opgelopen naar 5,2 procent, het hoogste niveau in 29 jaar tijd.

Lees ook: Prijzen zullen komende tijd nog verder oplopen: ‘Nog niet alles is doorberekend’

Waarschuwing

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, heeft eerder al gewaarschuwd voor een langere periode van hogere inflatie. Een deel van de uitzonderlijke prijsstijgingen is waarschijnlijk tijdelijk, maar mogelijk dat de prijzen ook na dit corona-effect voor een langere periode op een hoger niveau zullen blijven staan.

Het CBS komt op 7 december met het officiële Nederlandse inflatiecijfer volgens de eigen definitie. De cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd, zijn gebaseerd op een Europese definitie, een cijfer dat ook het Centraal Planbureau (CPB) in zijn ramingen hanteert.

Koopkracht

Het CPB raamt vooralsnog een inflatie van 1,9 procent voor 2021. Maar dat cijfer lijkt nu geheel uit zicht. Daarmee pakken de toch al magere koopkrachtplaatjes slechter uit dan gedacht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu