Keigoed houdt winkelend publiek langer vast in Wyck in Maastricht

 © Keigoed

Maastricht -

Ondernemend Wyck (belangenbehartiging Wyckse ondernemers) wil winkelende Maastrichtenaren en toeristen langer aan ‘hun’ kant van de brug houden. Dat proberen ze ook bij Keigoed in een pand aan de Wycker Brugstraat, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld vol kunst en kitsch.

WijLimburg, Lieke Rijkx

Benedicte van der Velden en Jenneke van der Weijden van het Maastrichtse bedrijf Keigoed zochten al langer naar een grote ruimte om in te richten op de kleurrijke manier die kenmerkend is voor de decorstukken en versieringen die ze maken. Ze trokken in een leegstaand pand aan de Wycker Brugstraat waar tot voor kort een tijdelijke loket van ING zat.

De hele maand december worden voorbijgangers verleid naar binnen te gaan en zich onder te laten dompelen in kunst, kitsch, kleur en odes aan de liefde. Een meer dan levensgrote foto van de Zangeres Zonder Naam, tafels bedekt met glanzende stoffen, ouderwetse staande lampen met franjes aan de kappen en bijzondere decorstukken zorgen ervoor dat wie binnenkomt direct zijn ogen uitkijkt.

Wie binnen is, mag meedoen aan een ludieke ‘polaroid act’, in een over de top kitscherig kerstdecor of als engel met enorme vleugels gemaakt door beeldend kunstenaar Bernadette Huijbers. „Of je dan kerstengel wilt zijn of d’n Ingel vaan Mestreech, dat is aan de bezoeker”, lacht Van der Weijden. „We zijn geen fotograaf, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de beleving, de verrassing, de sfeer en de herinnering. De lol van het opzetten van een gek hoedje, het omhangen van een kerstslinger, het poseren met je vrienden.”

Ode aan de liefde

Bezoekers kunnen ook een ‘ode aan de liefde’ laten samenstellen door de versierders van Keigoed. „We vragen mensen om de persoon van wie ze houden te omschrijven. En dan gaan wij aan de slag om een collage te maken met beelden en steekwoorden”, aldus Van der Velden. „Net als voor de polaroid moeten ze daar een half uur op wachten. Een half uur waarin de mensen hopelijk in ons pand blijven, of in ieder geval in Wyck.”

Decor voor kunstenaars en makers

Omdat de ruimte ontzettend groot is, nodigde Keigoed ook andere professionele makers en kunstenaars uit om mee te doen. Onder wie een aantal ondernemers uit Het Werkgebouw, waar ook Keigoed de thuisbasis heeft. In totaal doen zeventien makers mee, waardoor het aanbod gevarieerd is: keramiek, vilt, kleding, sieraden, tassen, schilderijen, foto’s en complete steampunk beelden. „De ondernemers nemen hun eigen producten mee, maar ze figureren in ons decor”, legt Van der Weijden uit. „Ze presenteren hun voorwerpen op tafels die wij in onze stijl hebben gedekt. Bezoekers worden op die manier echt helemaal ondergedompeld in onze wereld van kleur en humor. Tegen de tijd dat ze de brug over gaan naar de rest van de stad, doen ze dat hopelijk met een grote lach op hun gezicht.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal