Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter, hoogste aantal sterfgevallen sinds maart

 © ANP / ANP

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845.

RedactieBron: ANP

Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, toen er 2890 Covidpatiënten in de ziekenhuizen lagen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorspelde maandag dat het aantal opgenomen patiënten deze week richting de 3000 gaat. Hij houdt er rekening mee dat het aantal opgenomen patiënten nog zeker een week blijft stijgen.

Eén jaar geleden waren aanzienlijk minder coronapatiënten dusdanig ziek dat ze opgenomen moesten worden. Toen, op 30 november 2020, lagen 1721 coronapatiënten in de ziekenhuizen, ruim 1100 minder dan nu. De intensive cares telden toen ruim 100 patiënten minder dan nu.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2250 coronapatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 41 meer dan maandag. Het gaat om het hoogste aantal sinds half april vorig jaar, tijdens de eerste coronagolf.

Op de ic’s nam het aantal mensen met Covid-19 afgelopen etmaal toe met 32 tot 595. In de afgelopen 24 uur werden op de verpleegafdelingen 339 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden 47 mensen opgenomen.

65 sterfgevallen gemeld, hoogste aantal in bijna 9 maanden

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 367 coronapatiënten. Dat komt neer op gemiddeld 52 meldingen per dag, het hoogste niveau sinds 24 februari. In de afgelopen twee weken is het sterftecijfer ongeveer verdubbeld.

22.199 nieuwe besmettingen

Het aantal positieve tests blijft gelijk. In de afgelopen dag zijn 22.199 besmettingen bevestigd. Het is de vijftiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen. Dat wil niet zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen gelijk blijft, omdat de GGD’en niet veel meer mensen kunnen testen dan ze nu al doen. Het zou dus kunnen dat er meer mensen zijn die het coronavirus onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Nederland 2,6 miljoen positieve tests geregistreerd. Van ruim 19.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Bij het huidige tempo komt het aantal coronadoden in de loop van december boven de 20.000 uit. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal