Nieuwe Duitse leider Scholz: parlement besluit over vaccinatieplicht

Print
Nieuwe Duitse leider Scholz: parlement besluit over vaccinatieplicht

Toekomstig bondskanselier van Duitsland, Olaf Scholz.  Afbeelding: EPA

Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

Oostenrijk, buurland van Duitsland, kondigde onlangs als eerste Europese staat een vaccinatieplicht voor iedereen aan. In beide landen zijn in verhouding minder mensen gevaccineerd dan in andere West-Europese landen.

De sociaaldemocratische Scholz, die binnenkort Angela Merkel gaat opvolgen als bondskanselier, bepleitte de vaccinatieplicht eerder dinsdag tijdens coronaspoedberaad met Merkel en de leiders van de zestien deelstaten.

Volgens gezondheidsminister Jens Spahn zijn tot het einde van dit jaar nog zeker 50 miljoen prikken beschikbaar. Ook worden er meer doses besteld zodat iedereen aan de verplichting kan voldoen.

Prikplicht zorg

Duitsland werkte al aan een prikplicht voor personeel in de zorg. De deelstaten riepen de regering in Berlijn haast te maken en deze nog dit jaar in te voeren.

Rond het crisisberaad pleitte de Beierse premier Söder voor voetbalwedstrijden zonder publiek, omdat immers ook de kerstmarkten in bijvoorbeeld zijn deelstaat gesloten blijven. Hij sloot niet uit dat desnoods alleen in Beieren de stadions op slot gaan voor de fans.

Lees ook: Prikplicht Oostenrijks paardenmiddel tegen corona: wat doen andere landen in Europa?

De oude en nieuwe bondskanselier en de zestien deelstaatleiders willen donderdag knopen doorhakken, ook over andere maatregelen. Geopperd zijn onder meer forse beperkingen voor ongevaccineerden. Discotheken en clubs zouden opnieuw de deuren moeten sluiten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu