Omicronvariant heeft ook al in Nederland besmetting veroorzaakt

 © EPA

De omicronvariant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid.

Redactie

Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Het instituut meldde eerder op dinsdag al dat twee mensen die op 19 en 23 november positief testten de omicronvariant bij zich droegen. Dat is gebleken uit nadere analyse van hun testmonsters. Een van die twee mensen had geen reishistorie, zoals het RIVM dat noemt, de ander was wel recent in het zuiden van Afrika geweest.

De twee gevallen staan volgens de woordvoerder los van elkaar. Door wie de persoon die niet op reis is geweest is aangestoken, hopen het RIVM en de GGD nog te herleiden met zogeheten bron- en contactonderzoek. Vooralsnog is het onduidelijk. In welke regio’s de betrokkenen wonen, willen de instanties niet kwijt.

Lees ook: Kwestie van tijd voordat omicronvariant in Limburg opduikt: hoe zenuwachtig moeten we ervan worden?

Omicron is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een „zorgwekkende” variant. Die term krijgen gemuteerde versies van het virus die mogelijk besmettelijker of schadelijker zijn. In hoeverre dat echt zo is moet nog blijken uit wetenschappelijk onderzoek. Wel is duidelijk dat het aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika in korte tijd snel is toegenomen sinds deze variant daar eerder deze maand zijn intrede deed.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal