Kolencentrale Rotterdam sluit versneld om Nederland te helpen klimaatdoelen te halen

Print
Kolencentrale Rotterdam sluit versneld om Nederland te helpen klimaatdoelen te halen

Afbeelding: ANP

De Onyx-kolencentrale in Rotterdam gaat op korte termijn dicht om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen.

Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) maakte dinsdag bekend dat de eigenaar van de centrale maximaal 212,5 miljoen euro krijgt voor het eerder sluiten en ontmantelen van de installatie. Zodra aan alle voorwaarden is voldaan, kan de centrale binnen twee maanden stoppen. De ontmanteling van de centrale duurt maximaal drie jaar.

Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet Onyx Power een sociaal plan opstellen en steun geven aan werknemers die mogelijk hun baan verliezen. Ook moet de Europese Commissie vaststellen dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Lees ook: ‘Klimaatdoelen in gevaar als milieunormen voor windmolens te ingewikkeld worden’

Bij de productie van stroom met kolen komt veel CO2 vrij. Met de sluiting van de kolencentrale op de Maasvlakte wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de centrale van circa 3 megaton teruggebracht naar nul. Nederland wil tegen 2030 alle kolencentrales uitgefaseerd hebben.

Eigenaar Riverstone zei eerder al open te staan voor het vervroegd sluiten van de centrale als het kabinet met compensatie over de brug zou komen. De volledige sluiting van een kolencentrale is nodig om de CO2-uitstoot met zeker een kwart te kunnen terugdringen ten opzichte van 1990. Dat doel werd opgelegd in de bekende Urgenda-zaak. Eerder besloot het kabinet om kolencentrales minder elektriciteit te laten produceren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu