In de prijzenpot van de Prix de Rome voor jonge kunstenaars in Nederland zit 40.000 euro

De tentoonstelling met werk van finalisten die kans maakten op Prix de Rome 2021 is nu te zien in het Stedelijk Museum, Amsterdam. © Bas Czerwinski

Amsterdam -

Niet een groot feest maar een kleine bescheiden uitreiking via livestream, dat was dinsdagmiddag de uitreiking van de Prix de Rome in Amsterdam. De oudste prijs die ons land kent voor jonge beeldend kunstenaars, met Alexis Blake als winnaar voor de editie van 2021.

onze verslaggeefster

Uit een lijst van 217 jonge kunstenaars koos de jury voor het werk van de van origine Amerikaanse kunstenaar Blake vanwege haar performance waarin rouw centraal staat. Blake liet zich inspireren door een oud-Grieks verbod op de klaagzang, waarmee stemmen van vrouwen uitgesloten en onderdrukt worden. Een verbod dat volgens Blake zelfs een van de pijlers is van het Westerse patriarchale systeem. Terwijl het laten horen van een klaagzang tijdens rouw en protest juist belangrijk is als middel om emotie via lichaam en stem ongecensureerd en ongecontroleerd te uiten.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is talenten te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds, die 40.000 euro als prijzengeld ter beschikking stelt. Het Mondriaan Fonds werkt voor de Prix de Rome 2021 samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. In het museum zijn de werken van de in totaal vier finalisten tot en met 20 maart 2022 te zien. De andere drie finalisten zijn: Mercedes Azpilicueta, Silvia Martes en Coralie Vogelaar.

De jury van de Prix de Rome bestaat uit Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem), Amira Gad (Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel) en Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007). Voorzitter is Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal