Twee faillissementen in de bouw

 © ANP XTRA

De Rechtbank Limburg heeft dinsdag twee faillissementen uitgesproken. Het ging tweemaal om een bedrijf actief in de bouwsector: HR Infra & Bouw in Landgraaf en BRM Bouw BV in Hoensbroek.

Wij Limburg, Lieke Rijkx

HR Infra & Bouw hield zich bezig met grond-, weg- en waterbouw. Curator John Huppertz (Paulussen Advocaten, Maastricht) kan nog niet veel informatie over het faillissement van dit bedrijf geven, omdat hij de bestuurder slechts kort telefonisch heeft gesproken. Over de reden van het faillissement is daarom nog niets te zeggen. Wel is duidelijk dat de bestuurder zelf het faillissement heeft aangevraagd. Er zouden geen medewerkers in dienst zijn en volgens de bestuurder zouden er ook geen nieuwe opdrachten meer zijn. Volgens de curator is het te vroeg om te zeggen of een doorstart mogelijk is, maar kunnen geïnteresseerden zich bij hem melden.

Eigen verzoek

Bij bouw- en aannemersbedrijf BRM Bouw BV heeft 21 werknemers. Het bedrijf is op eigen verzoek failliet verklaard. Curator Gabi Jongen (Sijben & Partners, Heerlen) kan nog niet zeggen of een doorstart mogelijk is, dat wordt nog onderzocht, net als de oorzaak van het faillissement. Volgens Jongen geeft de bestuurder aan dat er verschillende omstandigheden meespelen.

Kosten

Vanaf begin 2020 zijn twee personen weggevallen die voor de onderneming belangrijk waren. Daarnaast was, voornamelijk door corona, het ziekteverzuim hoog. Daardoor moesten extra arbeidskrachten worden ingehuurd om projecten bijtijds af te krijgen. Dat bracht aanzienlijke kosten met zich mee. Verder heeft de coronacrisis een stijging van de inkoopprijs van bouwmaterialen veroorzaakt. Ook dat bracht extra kosten met zich mee. De gestegen bouwkosten konden vervolgens niet worden doorberekend aan de opdrachtgevers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal