Restjes groenten over? Maak deze piccalilly van Janneke Philippi

Print
Restjes groenten over? Maak deze piccalilly van Janneke Philippi

Afbeelding: Studio Philippi

Conserveren is het inleggen van fruit en groenten. Vooral na de zomeroogst werden vroeger volop groenten en fruit in potten in de kelder bewaard voor de komende wintermaanden. Tegenwoordig conserveren we vooral nog vanwege de smaak.

Aan het einde van een week foodstyling, een mooi woord voor koken voor foodfotografie, puilt mijn koelkast uit met restjes groenten. Piccalilly is dan mijn antwoord. Piccalilly is een groenteconserf, van oorsprong uit Engeland, bedoeld om groenten langer houdbaar te maken. Door het toevoegen van azijn wordt een zure omgeving gecreëerd waar micro-organismen niet overleven. Suiker en specerijen worden toegevoegd voor de juiste zoetzure smaakbalans.

De typische gele kleur dankt piccalilly aan het specerij kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. Kurkuma geeft ook de bekende specerijenmix kerrie zijn karakteristieke kleur. Wanneer je zo’n potje kurkuma in huis hebt, kun je het voor tal van andere gerechten gebruiken. Zo voeg ik wat kurkuma toe om rijst een prachtige goudgele gloed te geven. Kurkuma met een snuf kaneel en lepel honing is heerlijk in warme melk.

Terug naar piccalilly, waarin vandaag kurkuma gaat. Voor piccalilly kun je allerhande groenten nemen. Bloemkool, ui, paprika en wortels zijn veelvoorkomende groenten, maar ook courgette, sperziebonen, pastinaak en bleekselderij lenen zich prima. Kook stukjes harde groenten eerst beetgaar, zachte groenten kun je meteen gebruiken.

Piccalilly kun je bij van alles eten: bij stamppot, op een sandwich met oude kaas, als dip bij bitterballen, een krokant lekkerbekje, ouderwets gebraden gehaktbal en uiteraard bij friet. Maar piccalilly gebruik ik ook als basis voor een sladressing: pureer met de staafmixer gelijke delen piccalilly en mayonaise. Verdun de piccalillydressing met een scheutje water. Lekker op kropsla met rode uienringen en een gekookt ei.

Bloemkool piccalilly

20 minuten + afkoelen

bijgerecht

INGREDIËNTEN:

voor 2-3 potten

400 gram bloemkool

2 theelepels kurkuma

1 theelepel mosterd-poeder

2 theelepels kerrie

25 gram bloem

250 ml witte wijnazijn

125 gram suiker

3 zoetzure augurken

2-3 schone potten

Bereiding

Snijd de bloemkool in roosjes en stukjes van 2 cm. Kook deze in 4 minuten knapperig gaar.

Meng de kurkuma met het mosterdpoeder, de kerrie en de bloem. Roer er zoveel wijnazijn door tot er een glad papje ontstaat. Breng de rest van de wijnazijn met de suiker aan de kook. Roer het papje nogmaals door en schenk bij de wijnazijn. Laat 1 minuut zachtjes koken en binden.

Snijd de augurken in stukjes van ½ cm. Voeg de bloemkool en de augurk toe aan de wijnazijn en laat nogmaals 1 minuut koken. Neem de piccalilly van het vuur en schep in schone potten; een jamtrechter is een ideaal hulpstuk om te zorgen dat de potranden schoon blijven. Sluit de potten en laat ze omgekeerd 10 minuten afkoelen. Keer de potten weer en laat de piccalilly helemaal afkoelen. Bewaar op een koele plek.

81

Nederland is een aardappelland. We eten per persoon elk jaar 81 kilo aardappel en aardappelproducten. In de winter gaan veel aardappelen in onze Hollandse stamppot. Oma deed het al: een scheutje azijn door de boerenkoolstamppot. Het zuur geeft niet alleen een fris accent, het verdiept ook de smaak. In plaats van azijn toevoegen is een tafelzuur als piccalilly ook een ideale begeleider bij stamppotten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu