Curieus: Petrovic rent het veld in bij debuut als bondscoach van Irak

Petrovic moet tot bedaren worden gebracht. © AFP

Zeljko Petrovic beleefde dinsdag een opmerkelijk debuut als bondscoach van Irak. De opvolger van Dick Advocaat rende in de eerste wedstrijd in de strijd om de Arab Cup tegen Oman het veld in om persoonlijk aan te wijzen wie de toegekende strafschop moest nemen.

ANP

Petrovic deed dat omdat de penalty, diep in de blessuretijd van de tweede helft bij een achterstand van 1-0 voor Irak, was gemist door Ayman Hussein.

Overnemen

Irak mocht de strafschop overnemen omdat de keeper van Oman te vroeg van zijn doellijn af was gekomen. Petrovic was bang dat Hussein zelf nog een keer wilde aanleggen vanaf 11 meter, terwijl volgens Petrovic het beter was als Hasan Abdulkareem dat zou doen. Petrovic rende het zestienmetergebied in om Abdulkareem aan te wijzen. Op beelden is te zien hoe enkele spelers van Irak Petrovic daarna rennend meenemen naar de zijlijn.

De boodschap van Petrovic was wel overgekomen. Abdulkareem nam de strafschop en benutte die ook. Irak hield zo nog een punt over aan het duel: 1-1.

Advocaat stapte vorige week op als bondscoach van Irak, dat na een nederlaag tegen Zuid-Korea deelname aan het WK voetbal steeds verder uit zicht zag raken. Assistent Petrovic schoof daarna door naar de positie van Advocaat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal