Sinds de zomer 230 boetes voor niet naleven quarantaineplicht

 © BOUWMAN, RENE

Sinds de invoering van de quarantaineplicht zijn er tot medio november 230 bestuurlijke boetes opgelegd aan reizigers uit gebieden met veel coronabesmettingen die zich niet aan dat voorschrift hielden.

Redactie

De quarantaineplicht ging deze zomer in als vervanging van de vliegverboden en geldt voor mensen die uit zeerhoogrisicogebieden als bijvoorbeeld Afghanistan, Barbados en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen. De plicht om vijf tot tien dagen thuis te blijven, geldt nu ook voor reizigers uit zuidelijk Afrika waar een nieuwe variant van het coronavirus is ontdekt.

Lees ook: Zo streng zijn de quarantaineregels in andere landen

Vanwege de nieuwe virusvariant is vrijdag een vlieg- en inreisverbod ingesteld voor reizigers die uit zuidelijk Afrika komen. Groepen die daarvan zijn uitgezonderd, zoals Nederlanders die terug naar huis komen en andere EU-burgers, vallen ook onder de quarantaineplicht. De boete voor het niet naleven van de plicht is 339 euro.

Steekproef

Alle reizigers die vrijdag uit zuidelijk Afrika op Schiphol zijn geland, kunnen een telefoontje ter controle verwachten van het Quarantaine Servicepunt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). En ze krijgen een boa aan de deur die controleert of iemand echt thuis is. „Normaal gesproken doen we een steekproef. Maar voor reizigers uit Zuid-Afrika is het strenger, want we weten nog niet hoe risicovol die nieuwe variant is”, meldt een zegsman van het ministerie van VWS.

Sinds afgelopen vrijdag zijn 820 mensen telefonisch benaderd door het belteam. Een groot deel van die 820 mensen heeft vermoedelijk op vluchten uit zuidelijk Afrika gezeten, want die reizigersgroep wordt 100 procent gebeld, aldus de woordvoerder. Over de uitkomst van die telefoontjes is nog niets bekend. Leden van het belteam vragen mensen of het lukt om de quarantaineplicht na te leven of dat ze misschien ondersteuning nodig hebben. Tijdens tijdens de gesprekken wordt ook op omgevingsgeluiden gelet.

Lees ook: Regels rond afzondering en isolatie vragen veel discipline: bij quarantaine zelfs de hond niet uitlaten

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal