Limburg4Zero streeft naar nul hiv-infecties

 © ING Image

Limburg

Ieder jaar staat 1 december in het teken van de ziekte aids. De eerste zogeheten Wereld Aids Dag werd voor het eerst in 1988 gehouden, een initiatief van medewerkers van de World Health Organization.

Wereldwijd wordt stilgestaan bij de strijd tegen aids en wordt er opgeroepen tot meer solidariteit richting mensen met hiv en aids. De centra voor seksuele gezondheid van de GGD’s in Limburg vragen op deze dag meer aandacht voor hiv.

Lees ook: Veertig jaar geleden werden aidspatiënten behandeld zoals coronalijders nu

Er komen elk jaar nieuwe hiv-infecties bij, ook in Limburg. Testen is belangrijk om hiv-infecties vroeg op te sporen en te behandelen. Op basis van gedegen onderzoek hebben de centra voor seksuele gezondheid van de Limburgse GGD’s en samen met partners in de regio een integrale maatwerk-aanpak gerealiseerd: Limburg4zero. De GGD biedt Limburgers gratis testen op hiv en soa, PrEP, informatie en een (digitaal) gesprek indien daar behoefte aan is.

In Limburg zijn naar schatting tussen de veertig tot 130 mensen die niet op de hoogte zijn van hun hiv-infectie. Met tijdig testen en behandelen kunnen ze in goede gezondheid leven met hiv. Nederland kan het eerste land ter wereld worden met nul nieuwe hiv-infecties.

Meer informatie over Limburg4Zero is te vinden op de website van de GGD.