Aangeboden door Gemeente Brunssum

Ode aan de Brunssumse veerkracht: De kleurentuin van Apricus

Deze week werd het schilderij ‘De kleurentuin van Apricus’ van Esther Ziher-Ginczinger onthuld. Het werk, in opdracht van de gemeente Brunssum gemaakt, verbeeldt de veerkracht en burgerkracht van de Brunssumse bevolking tijdens de coronacrisis. Het werk krijgt een publieke plek in het gemeentehuis, „als een medicijn tegen de duisternis van deze dagen”.

Gemeente Brunssum

Het idee voor de opdracht ontstond begin 2021. In februari veilde Esther Ziher-Ginczinger haar Vastelaovendsposter 2021. De gemeente deed toen ook een bod, dit vanwege de geslaagde uitdrukking van hoop, optimisme en levenskracht, verbeeld in vrolijke vormen en felle kleuren.

Typische Brunssumse elementenNadat de Vastelaovendsposter 2021 naar een andere koper ging, vroeg de gemeente aan Esther Ginczinger om een werk te creëren dat een lichtpunt vormt in de huidige coronaduisternis.

Het resultaat is het schilderij ‘De kleurentuin van Apricus’. Het is een schildering waarin de kunstenares typische Brunssumse elementen verbindt met het vieren van licht en leven. In de woorden van Esther Ginczinger, „de kleuren en de afbeeldingen van het schilderij worden gedragen door het licht van de zon”.

Permanente plek in gemeentehuisHet schilderij werd op dinsdag 30 november in ontvangst genomen door burgemeester Wilma van der Rijt en raadslid Ger Gerards.

Bij die gelegenheid zei Ger Gerards: „Het is een eersteklas medicijn tegen de duisternis van deze dagen. Een lichtpunt in deze winter. Een venster naar een zonniger toekomst. Ik wil Esther Ginczinger ontzettend bedanken voor de wijze waarop ze onze opdracht - de opdracht van alle Brunssumers - zo beeldend en inlevend heeft vormgegeven”.

Het schilderij krijgt een permanente plek in het gemeentehuis.Gekozen is voor een plek die voor het publiek toegankelijk is, zodat „we iedere bezoeker aan ons gemeentehuis voortaan iets meegeven van de veerkracht en de burgerkracht van onze gemeenschap, zoals die zo weergaloos en trefzeker verbeeld is in deze nieuwe aanwinst”, aldus Ger Gerards.