Hudson’s Bay moet miljoenen betalen aan pandeigenaren

Print
Hudson’s Bay moet miljoenen betalen aan pandeigenaren

Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht -

Het Canadese warenhuis Hudson’s Bay Company, het moederbedrijf van de in 2019 failliet verklaarde Hudson’s Bay Nederland, moet miljoenen euro’s aan voorschotten betalen aan de eigenaren van de winkelpanden die het huurde in Maastricht, Den Haag, Den Bosch en Zwolle.

Dat is de uitkomst van het kort geding dat de vier, onder de naam CBRE, hebben aangespannen tegen Hudson’s Bay Company (HBC). Voor het pand in Maastricht moet het warenhuis 5.749.920 euro betalen, voor het pand in Den Haag 7.187.400 euro, voor Den Bosch 670.824 euro en voor Zwolle nog eens 5.210.865 euro. De bodemprocedure tegen HBC loopt nog en kan jaren duren.

In 2017 sloot HBC in deze vier steden langlopende contracten af en garandeerde een huurbetalingsverplichting voor de eerste tien jaar, ook bij een faillissement.

Huur

Hudson’s Bay werd echter niet het gehoopte succes en op 28 november 2019 werd bij de rechtbank uitstel van betaling aangevraagd. Een dag later zegden de bewindvoerders de huurovereenkomst op en op 31 december werd Hudson’s Bay Nederland failliet verklaard. De huur werd per 1 maart 2020 opgezegd waarna er ook geen huur meer is overgemaakt. Om de resterende bedragen ook te krijgen spanden de pandeigenaren een rechtszaak aan tegen het warenhuis.

Afgelopen oktober eisten de verhuurders in een kort geding dat Hudson’s Bay zou betalen en inzage zou geven in haar financiële positie. Dat werd geweigerd.

Inspanning

Volgens HBC zouden de pandeigenaren te weinig moeite hebben gedaan om, met uitzondering van een deel van het pand in Den Haag, nieuwe huurders te vinden. De rechtbank vindt dat er voldoende inspanning is verricht, maar dat er geen geschikte huurders gevonden zijn. Dit soort grote panden zijn op dit moment heel moeilijk te verhuren.

Hudson’s Bay opende in Nederland in totaal vijftien luxe warenhuizen. Eerder stapten andere pandeigenaren ook al naar de rechter, omdat ze na het faillissement geen huur meer ontvingen. Ook zij werden in het gelijk gesteld.

Lees ook: Hudson’s Bay met staart tussen de benen weg uit Nederland

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee