ING: Nederlandse economie groeit volgend jaar met 3,6 procent

Print
ING: Nederlandse economie groeit volgend jaar met 3,6 procent

Afbeelding: Getty Images

De Nederlandse economie groeit in 2022 met 3,6 procent.

Dat verwacht ING. Het aantrekken van de vraag naar diensten draagt naar verwachting bij aan dat groeicijfer. Voor dit jaar wordt gerekend op een plus van 4,4 procent.

ING verwacht dat de opleving van het coronavirus en de daaraan gerelateerde beperkende maatregelen van de overheid de opleving van de economie zullen remmen. „Dit is het belangrijkste risico bij de groeiverwachtingen, zeker met de ontwikkelingen van nieuwe varianten van het virus”, zegt econoom Marcel Klok van ING in een toelichting.

Ook kampt Nederland met problemen in de toeleveringsketen, waar ook de rest van de wereld mee te maken heeft. Daarnaast is sprake van krapte op de arbeidsmarkt.

Lees ook: Prijsstijging in Nederland door het dak

ING verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar groeit naar een niveau dat ruim 4 procent boven dat van 2019 ligt. De meeste bedrijfstakken zullen dan groter zijn dan voor corona. Dat geldt niet voor de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca, luchtvaart en reisbranche.

Het reële inkomen van het gemiddelde werkende huishouden zal naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan dit jaar. Dat komt door de hoog blijvende inflatie door hogere prijzen van gas, elektriciteit en brandstof. ING denkt dat de inflatie in de tweede helft van het jaar weer onder de 2 procent duikt, „als de invloed van energie kleiner is”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee