Ambitie bandenrecycler Black Bear stuit op weerstand in wet; discussie over ‘afval’ of ‘nieuwe grondstof’
Black Bear Carbon maakt uit granulaat van autobanden nieuwe grondstoffen. — © Fotografie Jeroen Kuit
De innovatieve autobandenrecycler Black Bear Carbon op industriesite Chemelot worstelt met een vet probleem. De groene ambities botsen op verouderde wetgeving, die te weinig rekening houdt met circulariteit.
Versleten autobanden en nieuwe producten die daar via recycling uit ontstaan, dragen conform huidige wetgeving het stempel ‘afval’. In de ogen van Black Bear zouden de pyrolyse-olie (brandstof) en het herwonnen ‘Carbon Black’ – het zwarte poeder dat als ingrediënt dient voor het maken van nieuwe banden, rubber, coatings en inkt – moeten worden getypeerd als ‘grondstof’.
© Black Bear Carbon
„De beoordeling van overheidswege heeft een enorme impact op de vergunningen en ons businessmodel”, zegt topman Victor Vreeken. „Vanwege de onduidelijke wetgeving, is er geen rechtszekerheid ,wat mogelijk grote impact heeft op potentiële investeerders in de nieuwe fabriek in Geleen, die al gauw 100 miljoen euro vergt. Bovendien: klanten willen geen afval, maar nieuwe grondstoffen. De tijd dringt. Binnen een maand of twee moet er duidelijkheid zijn.”
Impasse
Vreeken is in gesprek met het ministerie en de Regionale UitvoeringsDienst Zuid-Limburg om uit de impasse te komen. „Maar wie zet zijn stempel op de omschakeling van ‘afvalstatus’ naar ‘productstatus’? Wie is verantwoordelijk en bevoegd? Dat wordt nog onderzocht.”
Lees ook: Graetheidecomité bijt zich vast in strijd tegen komst bandenrecycler naar Chemelot
Victor Vreeken — © BBC
Circulariteit is een actueel thema en hot topic tijdens de Klimaattop in Schotland. „De Nederlandse wetgeving is wat dat aangaat echter niet zo handig geschreven. Het is zeer complex om die ‘afvalstatus’ te veranderen”, aldus Vreeken. „Terwijl het in een circulaire economie niet anders kan, dan dat afval voor veel productieprocessen een beginpunt of grondstof is.”
Klimaatdoelen
„Het een beetje gek is”, vervolgt Victor Vreeken. „We doen er als Black Bear alles aan om een fantastische fabriek uit de grond te stampen, helemaal in lijn met de klimaatambities. En we lopen vast op regelgeving, die eigenlijk exact dezelfde ambities nastreeft. Met onze technologie maken we de autobandenindustrie in één klap circulair. Wereldwijd zijn stapels afgedankte autobanden straks verleden tijd wanneer voldoende installaties zijn gerealiseerd. Zo kan een van ’s werelds grootste afvalproblemen worden weggenomen.”
De zorgen over de wetgeving en daarmee risico’s voor de bouw van de nieuwe fabriek, zijn volgens Vreeken veel groter dan de zienswijze die deze week door het Graetheidecomité is ingediend op de provinciale vergunning. „Ik ben wat die vergunning betreft optimistisch. De aanpassing van de wet baart me veel meer zorgen.”