Oorzaak bloedstolsels na AstraZeneca waarschijnlijk gevonden

Print
Oorzaak bloedstolsels na AstraZeneca waarschijnlijk gevonden

Afbeelding: ANP / ANP

Wetenschappers denken de oorzaak te hebben gevonden van de zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij bloedstolsels (trombose) worden gevormd.

Onderzoekers in Wales en de Verenigde Staten kwamen er volgens de BBC achter dat een eiwit in het bloed wordt aangetrokken door een belangrijk onderdeel van het vaccin.

Het vaccin van AstraZeneca heeft volgens schattingen wereldwijd een miljoen levens gered door bescherming te bieden tegen het coronavirus. Eerder dit jaar kwam de prik echter in opspraak omdat er een mogelijk verband zou zijn tussen het vaccin en ernstige bloedafwijkingen, waardoor in Nederland werd besloten het vaccin niet meer te gebruiken.

Kans groter na besmetting

Onderzoekers van AstraZeneca sloten zich aan bij de Britse en Amerikaanse wetenschappers. Een woordvoerder van de farmaceut legt aan de BBC uit dat de kans op de bloedstolsels groter is na besmetting met het coronavirus dan na een vaccinatie. Het is echter nog altijd niet helemaal duidelijk waarom de bijwerking in sommige gevallen optreedt.

Het AstraZeneca-vaccin, dat bestaat uit genetisch materiaal en een algemeen verkoudheidsvirus, wordt normaliter geïnjecteerd in een spier, maar soms komt een deel van het middel in de bloedbaan terecht. Dan is er een kans dat het een bepaald eiwit in het bloed aantrekt, wat in zeldzame gevallen zorgt voor een reactie van het immuunsysteem. Die reactie zorgt ervoor dat antistoffen het geïnjecteerde verkoudheidsvirus aanvallen, wat kan leiden tot de bloedstolsels.

Lees ook: Vaccinatiegraad Limburg stijgt met 2 à 3 procent: zo zit dat in jouw gemeente

Hoewel hiermee naar alle waarschijnlijkheid duidelijk is wat de bloedstolsels veroorzaakt, moeten er volgens de onderzoekers nog „veel stappen gezet” worden. Zo is het nog niet duidelijk waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor de bijwerking dan anderen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu