Onderzoek: Engeland ontsnapte voor finale EK voetbal aan ramp

Vuurwerk bij de openingsceremonie voorafgaand aan de EK-finale tussen Engeland en Italië op Wembley. © AFP

Londen -

De ongeregeldheden bij het Wembley-stadion voorafgaand aan de finale van het EK voetbal van afgelopen zomer hadden tot doden kunnen leiden. Dat staat in een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de Engelse voetbalbond FA is uitgevoerd. Zo’n tweeduizend mensen zonder kaartje probeerden het stadion in Londen binnen te komen voor de finale tussen Engeland en Italië.

redactie

Volgens Louise Casey, die het onderzoek uitvoerde, is Engeland min of meer ontsnapt aan een ramp. Diverse factoren zorgden volgens haar voor een gevaarlijke situatie, die tot doden had kunnen leiden. Zo waren er als gevolg van de coronacrisis te weinig ervaren stewards, de politie schaalde te laat op en rond Wembley liepen heel wat mensen rond die onder invloed van drank en drugs waren.

Casey omschrijft de gebeurtenissen op zondag 11 juli bij het Wembley-stadion als een near miss, iets wat net goed ging. „Ik weet zeker dat we dicht bij slachtoffers waren en/of bij zware verwondingen voor sommige aanwezigen, mogelijk zelfs velen. Dat zoiets kan gebeuren in het Groot-Brittannië van de 21ste eeuw is een reden voor zorgen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal